www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
2. Motor :  Technická poradna   převodovka, vstřikování, palivová soustava, náplně, výfuk  
katalyzátor
Autor: laco (IP zapsáno)
Datum: 08.07.2005 06:14

Ještě činím jeden dotaz na téma "katalyzátor". Astra combi 1,6 16V - X16XEL : Je možné nainstalovat katalyzátor z jiného typu auta, pokud se tam "stavebně" vejde /z bouračky/ bez vlivu na chod motoru, emise a technickou kontrolu na STK ?? Důvod jasnej : 15 táců na novej origoš nemám. Díky za odpověď.

Re: katalyzátor
Autor: vrabi (IP zapsáno)
Datum: 08.07.2005 11:47

pokud bude mít stejný nebo větší vstupní a výstupní průměr (bude ze stejného nebo vyššího obsahu) a bude to třícestný řízený kat tak tam můžeš dát cokoli co se tam vejde, dokonce jsem někde viděl prodávat něco co se jmenovalo univerzální katalyzátor, jen si ověř že máš špatné emise díky katu, aby to nebyla třeba lambda nebo ecu, osobně bych dal radší na jednou za dva roky někomu příslušný bakšiš aby to protáhl emisema než něco takovýho bastlit

Re: katalyzátor
Autor: tomáš (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2005 22:06

Ahoj, obkresli si ty příruby, vyřízni z 2 plechu a navrtej, vezmi lešenářkou truku, naměř a uřízni, slož a nech si to zavařít k sobě, a máš vystaráno. Emisema to sice neprojde, ale při kontrole policajti o tom ani neví a máš to bez starostí a zhruba 1 KW navíc. Já jsem to tak měl, v záloze originál kaťík a ten před emisema prohoď a pokud nemáš, každej lepší kámoš ti ze svýho auta na den na EM pujčí. (já jsem takovej ten jedinec z těch mnoha - kup si universál sportovní sání a vybrakuj koncovej tlumič výfuku a je to sporťák smiling smiley . Vážně když se udělá tohle všechno, je to znát, ale samostatně ne.

Re: katalyzátor
Autor: NOVON (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 00:36

Já mám kat taky pryč a jede to v podstatě stejně.Mám i přímý kit sání a sportovní koncový díl výfuku a jede to pořád stejně,jen je to hlučnější.Přímym kitem sání sice dostane motor více vzduchu,ale k většímu výkonu potřebuje ještě i více paliva,což klasicky(továrně) nastavená řídíci jednotka motoru prostě nezvládne..Tak že když kit sání,tak k tomu i přečipovat jednotku motoru..Mimochoden jsem ochotný prodat sportovní vzduch filtr s příslusenstvím i ten koncový sport.díl výfuku.Oboje je používáno cca 2 měsíce.Cena za oboje 1500kč...Frýdek-Místek (STANDA MI SNAD PROMINE ZAHRNUTÍ INZERÁTU DO TEXTU).. KADETT C14NZ

Re: katalyzátor
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 05:31

To NOVON : Pokud nekomu nabizis konkretni vec ohledne aktualniho problemu, tak je to samozrejme v pohode. Jde jen o to, aby se z tech. poradny nestala inzertni rubrika. :-)

Re: katalyzátor
Autor: tomáš (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 20:33

Novon - No nevím, možná nemám dobrý informace, to necháme na odborníky, ale když tam dáme sportovní sání, jde tam víc vzduchu, řídící jednotka jak píšeš je nastavena na jednu hodnotu s tím souhlasím, ale s možností reguce vstřiku podle tho co ti zrovna vyhodnocuje Lambda sonda. Ta se sportovním sáním vyhodnocuje chudší směs než je nastaneno a řídící jednotka to srovná na nastavenou hodnoutu směsi. Tím ti tam jsdevíc vzduchu ale i víc benzínu a tím se výkon nepatrně zvedá (vyší tlaky - o ten rozdíl kterej si to nasaje) a samozřejměvíc směsi - víc energie. Znalci, technici, profici smiling smiley ... nemám pravdu?

Re: katalyzátor
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 21:31

No castecne pravdu mas, ale ten narust vykonu je pomerne zanedbatelnej (u 50kW motoru to muze bejt cca pul psa), vzhledme k tomu ze motor si stejne nasaje je to co stihne. Zajimavy to zacina bejt v okamziku, kdyz mu tam ten vzduch tlacis, ale to uz je zase jina pohadka - > Pohadka o turbu...:-)
Jak uz se tady v ruznych prispevcich psalo, tak samotny filtr toho moc neprida a pokud to auto nemas osahany a odposlouchany, tak vubec nic nepoznas.

Re: katalyzátor
Autor: tomáš (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2005 21:15

Je to tak, jak píšeš, ale před astrou jsem měl kadeta 1.6 i jedobod 55 Kw (75 PS) a jezdil slušně, to jo, ale chtěl jsem z motoru dostat víc ale za málo peněz. No - když jsem zedl kapotu tak se všichni mímu sportovnímu sání smáli smiling smiley . Měl jsem ten typ z 88 kde je ten veliký vzduchový filtr. Koupil jsem si ten největší průměr husího krku (0.5 m) a vyříz a pasoval přímo doprostřed toho filtru. Druhý konec jsem rozříz a aby to vytvořilo tvar jekésy "nálevky". Od babičky jsem vyfasoval 1 silonku kterou jsem tam na 2* navlík. Nastříkal jsem to WDčkem a bylo to. Vyšlo mě to na něco okolo 15 Kč a zvuk byl jako u sportovního sání. K tomu sem vyndal katalizátor a nahradil trubkou, gumy jsem hustil na 2.2 Atmosfér (menší valivý odpor - je dost znát), koncový tlumič byl vybrakovanej. To byl celej můj Tunning. Ale když jsme jeli ve 4 lidech, podělávali jsme kadety se stejným obsahem a oni byli ve 2. Jednou jsem jel domu, jak se má a vtom mě bombama předjela oktávka. Řekl jsem si že jí zkusím, tak začalo to pravý peklo, těch 12 Km z Benešova n Pl. do Děčína jsme jeli asi 2 minuty smiling smiley, ale neujela. Byla to 66 KW 19 TDi - (neměla červený i) já jen 55 KW a jely jsme jako by jsme byli na laně. Z kopce i do kopce nám to jelo stejně, a byl mezi náma furt rozdíl asi 25 - 30 metrů. Neujela mi.
Závod s 2.0 kadetem Gsi 110 Ps dopadl tak že z rozjezdu trasa asi 1.5 Km (Děčínský "nový" velký most) nakonci byl rozdíl asi něco oklolo 25 metrů a já tam měl 170 Km a on prej 180 Km. Těchto závodů bylo víc a jezdilo to po ůpravách jako s...ě.

Re: katalyzátor
Autor: fifo (IP zapsáno)
Datum: 29.08.2005 14:50

katalyzator neni nutno kupovat za 15 tis.. da se koupit napr u Zralyho v praze.. viz: [www.zraly.cz]



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 **     **   ******   ********  **     **   ******  
 **     **  **    **  **        **     **  **    ** 
 **     **  **        **        **     **  **       
 **     **  **        ******    *********  **       
 **     **  **        **        **     **  **       
 **     **  **    **  **        **     **  **    ** 
  *******    ******   **        **     **   ******  
Powered by Phorum.