www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
2. Motor :  Technická poradna   převodovka, vstřikování, palivová soustava, náplně, výfuk  
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Ideální otáčky pro Astru
Autor: Gladius (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 06:15

Ahoj....jaké je ideální (doporučené) rozmezí otáček pro Astru? (1,6 caravan)

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Robrt (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 06:33

Taky by mě to zajímalo. Mám X16SZ a v manuálu k Astře F jsou jen takové obecné kecy pro ekologický provoz (řadit co nejdříve, netočit zbytečně vysoko, ...).

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 06:51

No ja astru moc neznam, ale v kazdym aute ve kterym jedu jezdim spis podle sluchu a snazim se zkombinovat to co zrovna v ten danej okamzik potrebuju ja a co potrebuje motor.
Co se tyka treba spotreby, tak je to hlavne o tom jak si kdo umi pohrat s plynem, nez o neustalem sledovani otackomeru.

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Gladius (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 07:07

Jasně Stando...ale prostě by mě zajímalo, jestli existujou nějaký doporučený otáčky....yawning smiley)

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Láďa (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 09:51

Jako ideální otáčky bych viděl ty, kdy má motor nejvyšší točák a to je uvedené v techničáku. Pro provoz by potom byly nejlepší otáčky než by začal točák výrazně klesat. Ještě by to chtělo mít křivku průběhu točivého momentu, ale tu jsem pro 1.6i bohužel nikde nesehnal.

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: bohous (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 12:30

Ideální otáčkyjosu, kdybyste se pánové podívali, na Technika->motor->výkonové křivky motoru -> jsou pro astru 1,6 16V 3000-3500 otáček...jsou tam i křivky pro další motory až do výkonu 2,5l. Jen by mně /nemám otáčkoměr / zajímalo přiřazení rychlosti k těm otáčkám/dle rychlostního stupně- určitě by se to dalo sehnat někde na internetu a grafy rozšířit/není-li tomu tak?/-Roger-volám k odpovědi!!!...
B.

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Láďa (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 13:30

Díval jsem se už dřív, ale 1.6i není 1.6 16V ale 1.6 8V. A ten tam není a ani jinde jsem ho nesehnal.

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Geo (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2005 19:35

Já jsem na netu našel na X16SZR 2600ot. a je fakt,
že mi spotřeba klesla na 6 litrů.


Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: David (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2005 08:00

Ideální otáčky jsou pro každý režim provozu naprosto odlišný. Nepojedeš přece z kopce na 3-ku 60, když tam můžeš lupnout 4-ku a jenom to lechtat a opačně do kopce podtáčet motor je snad ještě horší. Na tohle neexistují žádná pravidla, je to věc citu a cviku. Na kole ji přehazuješ taky podle pocitů v nohách. Do auta se musíš vžít, cítit s ním, pak jezíš správně. Třeba moje žena taky vyžadovala poučky, jak a kdy řadit. Ale něco se naučila, celkem jí to šlo a pak do auta nasedli 2 lidi navíc a naplnil se kufr a poučka přestala platit a muselo se vytáčet víc, což ona nepostihla, dokud jsem ji na to neupozornil. Nejlepší otáčky motoru z hlediska spotřeby jsou takové, aby byl zařazený nejvyšší rychlostní stupeň a točivý moment právě stačil na překonání jízdních odporů. Ale z jízdního hlediska je dobrý vždycky mít rezervu pro případné zrychlení. Pro cílené zrychlení je ideální pásmo s nejvyšším točivým momentem, ale to v běžné jízdě potřebuješ prakticky jen při předjíždění.

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2005 08:19

Davide perfektni. Jsem rad ze jsou porad ridici, kteri poslouchaji motor, citi s autem a necumi porad na budiky.. Moc hezky napsany.

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: George (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2005 09:18

Horsi je, kdyz ti nekdo pusti v aute hudbu tak hlasite, ze muzes vnimat mozna jen vibrace pri vysoke rychlosti. Pak se bohuzel musim divat na otackomer dost casto..... Ale jinak souhlasim.

Nakolik vytacet Astru C14NZ? Tocim v prumeru kolem 2000 rpm, 1500 je celkem malo a netahne a pres 3500 se mi zda, ze uz motor dost rve. Na dalnici provozuji motor pri asi 3000 rpm, aby se trochu procistil. Pri rychlosti kolem 90mph=144k/h uz zacina auto (citim hlavne ve volantu)lehce vibrovat...........

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: David (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2005 09:32

Na tom něco je, ale otáčkoměr je jen na případnou kontrolu, jinak auto vnímáš i plynem, zase jako na kole, šlápneš víc a cítíš, že se auto rozjíždí a pokud ne, tak hned podřazuješ, automaticky a bez přemýšlení, stejně instinktivně, jako při dobržďování vyšlapuješ spojku lehce nad volnoběžnýma otáčkama aniž bys koukal na otáčkoměr. Já se na budíky taky dívám, ale jen při ustálené jízdě, kdy mám čas. V okamžiku, kdy chci využít možnosti motoru (nějaká adrenalinová situace ;-)), tak na to stejně nemám čas a jedu podle citu (hlavně zadek, záda a nohy) a uši, pokud je slyšet.

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Láďa (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2005 13:13

David - docela jsem se zasmál. Asi máš pořádný kostitřas když sleduješ ideální otáčky motoru pomocí zad a zadku. Jestě použít sedmý smysl a je to :-) Cit v noze - beru, pomocí sluchu - samozřejmě, ale na ostaní pohádky jsem už moc starej :-(

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Geo (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2005 16:43

Souhlasím s Davidem, taky nejezdím tak, že bych měl oči na otáčkoměru
a hlídal, jestli tam je 2600, je to jen teorie. Nicméně síla zvyku s nafťákem
a nízké otáčky okolo 2000 = o litr vyšší spotřeba. Po měsíci jsem si zvykl na benzín a točím motor cca 2500 až 3000 (prostě podle sluchu) a spotřeba klesla.
PS: z kopce na trojku kvuli otáčkám samozřejmě nejezdím smiling smiley

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Zdeněk (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2005 17:41

Nic Láďo proti, ale záda a zadek jsou první místa tvého těla, která zaznamenají, když auto přestává držet stopu. Když to hned nesrovnáš, pak už ti je cit v noze a sluch na h.....!

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: daniel (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2005 18:19

tak tak, auto musíš cejtit v zadku. jinak k těm otáčkám,teprve teď jsem si namontoval otáčkoměr a nestačím se divit, vypadá to že mě tam někdo namontoval ropáka (jinak c18nz) při běžné jízdě 2000 - 2500, a při potřebě většího zrychlení 3000 - 3500 ale je to asi tím že před kadettem jsem měl stodvácu a ta pod 3000 prakticky nejela


Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: David (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2005 06:14

Láďa - ideální otáčky vnímaný zádama není úplně přitažený za vlasy, protože zádama vnímáš zrychlení a zpomalení auta. A zadkem zase cítíš, jestli se Ti auto začíná štorcovat a okamžitě na to volantem a plynem reaguješ a opět zadkem poznáš, až to srovnáš. Píšeš, že na tyto pohádky seš starej, ale podle toho, cos napsal to nevypadá, že jezdíš dlouho nebo je Tvůj vestibulární aparát naprosto geniální a vystačíš si pouze s očima při přechodu do smyku ;-)

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Láďa (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2005 11:08

Zdeněk - s tím co píšeš souhlasím. Pokud auto jde ze stopy, tak to samozřejně "v zadku" poznáš a musíš korigovat.
David - máš pravdu, asi těch 18let co mám řidičák na auto a co pravidelně jezdím je málo. Nepoznám totiž ani zadkem ani zádama jestli je pro motor lepší např. 2900 nebo 3200 otáček. O ztátě adheze jsem nedebatoval a myslím že tak ani nezněla původní otázka. Proto je podle mne vhodné znát i průběh krouťáku. Na sluch se samozřejmě jezdit musí a to že ustálené otáčky motoru poznáš zádama a zadkem ti jen tiše závidím.

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: David (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2005 11:34

Láďa - no můžem se tady točit na slovíčkách a výkladech pojmů a vybírat příklady, který znějí směšně, když se vytrhnou z kontextu, ale o to tady nikomu nešlo. Jestli se Ti zdálo, že jsem byl nepřesný, tak místo jízlivých připomínek jsi měl nepřesnost uvést na pravou míru. I já se Ti omlouvám za jízlivou poznámku ohledně řízení.

Re: Ideální otáčky pro Astru
Autor: Láďa (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2005 12:36

Taky se omlouvám, reagoval jsem přehnaně. Měl jsem prostě den blbec a točilo mne všechno.:-( Nakonec jsme se shodli - na sluch řazení, na "zadek a záda" ztráta adheze, event. zrychlení, zpomalení atd. Pokud nesedím ve svém autě, dost mi pomáhá otáčkoměr protože v "uchu" všechno do čeho sednu nemám. Jinak vestibulární aparát použít jako GPS - to by teprv bylo ideální. Alespoň bych se "neztratil" v Praze jako zrovna včera :-)

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 ********   **    **   ******   **    **  ******** 
 **     **  **   **   **    **   **  **   **    ** 
 **     **  **  **    **          ****        **   
 ********   *****     **           **        **    
 **         **  **    **           **       **     
 **         **   **   **    **     **       **     
 **         **    **   ******      **       **     
Powered by Phorum.