www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
2. Motor :  Technická poradna   převodovka, vstřikování, palivová soustava, náplně, výfuk  
Poradte s olejem na 1.6D Kadett
Autor: jeník.kadett.1.6DA (IP zapsáno)
Datum: 22.09.2005 14:19

U diesloveho kadetta uz musim menit olej a nevim jakej typ oleje tam pred tim byl.... jestli mineral- nebo polosyntetika nebo tak.. V servisu jsem koupil na doporuceni prodavace olej Mogul Felicia :-) 15W-40 ( API SH/CF ...) s tim, ze at tam bylo co tam bylo nic nezkazim.... no nevim.. co myslite??? neco se o tom tady uz pise ale tohle trosku specificky ne ;-) nevim jestli to tam mam lejt kdyz nevim poradne co tam bylo pred tim... motor je ok tak mu nechci dat kopanec olejem.dik

Re: Poradte s olejem na 1.6D Kadett
Autor: Radim_17D (IP zapsáno)
Datum: 22.09.2005 15:09

Dneska se obecně tvrdí, že je to vlastně už jedno, co se tam leje (oleje se údajně šmahem zlepšily oproti olejům z 80-tých let, na které jsou naše motory kontruovány), ale dal bych tam spíš 10W-40 (čili spíš "polosyntetika"), kvůli startovatelnosti v zimě a nic nezkazíš, když tam naleješ něco speciálně určeného na diesely. Mohlo by to mít pro naše motory vhodnější aditiva než "univerzál". Já teď používám Havoline Diesel Extra 10W-40 ACEA A3/B3, API CF/SL.

Re: Poradte s olejem na 1.6D Kadett
Autor: jp1 (IP zapsáno)
Datum: 22.09.2005 20:31

já jsem koupil káďu s tím samým motorem a předchozí majitel tam lil polosintetiku, tedy 10W40 a to tram leju i já a úplně bez problémů, od výměny do výměny úplně v pohodě, taky příští týden budu měnit olej :-)

Re: Poradte s olejem na 1.6D Kadett
Autor: jeník.1.6DA (IP zapsáno)
Datum: 23.09.2005 14:46

tak mam 10W-40 Mogul GX FE Pro .. polosyntetika..... to by melo bejt lepsi... hlavne v ty zime .. jinak Radime je to taky SL/CF ACEA A3,B3 a nekde jsem cetl ze optimalni je tam lejt /CD .... podle Opla...

Re: Poradte s olejem na 1.6D Kadett
Autor: Radim_17D (IP zapsáno)
Datum: 23.09.2005 17:00

Já spíš sázím na aditiva speciálně určená pro diesely...
Každopádně je to podobná kategorie oleje - oleje za 100-150Kč/l patří mezi ty levnější, ale měly by pro naše veterány bohatě stačit...
Jinak značkové servisy Opel do dieselů lejou OMV Full Syn, což je legrace cca za pětistovku litr...

Re: Poradte s olejem na 1.6D Kadett
Autor: dusan (IP zapsáno)
Datum: 26.09.2005 16:05

A co si myslite na ten nazor, ze niekto predo mnou tam lial nekvalitny mineral, ja tam nalejem bud kvalitny mineral, alebo polosyntetiku, ci syntetiku a ono mi to rozpusti naraz usadeniny a sejmem motor ???
Ja osobne som to neriskol, prvy krat som tam dal nejaky sajratjt na rozpustanie usadenin ( do stareho oleja ) nechal cca 15 min, potom kvalitny mineral.
Po cca 7500 km zase ten sajrajt, potom polosyntetiku, potom zhodou okolnosti mi robili ventily, tak to vycistili a dali mi tam plnu syntetiku Castrol magnatec - podla mojho nazoru prilis vela penazi na taky stary motor ( takisto mam 16D ).
Teraz tam lejem polosyntetiku, aj ked som rozmyslal nejaky 5W40, pripadne 0W40, kedze u nas su dost tuhe zimy.

Re: Poradte s olejem na 1.6D Kadett
Autor: NOVON (IP zapsáno)
Datum: 26.09.2005 17:09

JA NEVÍM,ALE MYSLÍM SI,ŽE KDYŽ SE UŽ JEZDÍ NA MINERALNÍ OLEJ A MOTOR MÁ UŽ NĚCO ZA SEBOU,TŘĚBA 200 TIS. JAKO V MÉM PŘÍPADĚ,JE DOST VELKÝ HAZARD TAM NAJEDNOU NALÍT POLOSYNTETIKU,NEDEJ BOŽE PLNOU SYNTETIKU.PO 200 TIS. JE V MOTOŘE UŽ MNOHO USAZENIN A V PŘÍPADĚ JEJICH ROZPUŠTĚNÍ TO ODNESOU V NEJLEPŠÍM PŘÍPADĚ HYDROSTAVY,NE-LI CELY MOTOR...TOT MŮJ NÁZOR.... CO VY NA TO??

Re: Poradte s olejem na 1.6D Kadett
Autor: Radim_17D (IP zapsáno)
Datum: 27.09.2005 06:58

To: dusan
Řekl bych, že poslední olej, který u nás nechával významné usazeniny byl M6AD... Nepředpokládám, že by měl někdo před tebou odvahu na něco takového jezdit.
Názor NOVONa myslím vyvrací tvoje zkušenost s čističem... to je z tohoto hlediska daleko odvážnější experiment - a nic se nestalo (já osobně mám podobnou zkušenost). První, co bylo, tak jsem tam, nejsa nikým varován, nalil plnou syntetiku - a žádný problém (na co to jezdilo předtím netuším), po nějaké době jsem zkusil i ten čistič - a taky bez problémů (akorát z toho vytekl o něco černější olej než obvykle...)
Jinak s "kvalitou" oleje to nepřežeň - oleje specifikace ACEA B5 (např. longlife oleje pro koncern VW) mají sníženou HTHS viskozitu mezi 2,9 až 3,5 mPa.s a nejsou vhodné pro starší motory... (vyčetl jsem na www.oleje.cz)



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
  ******   ********  **     **  **     **  ******** 
 **    **  **        **     **  **     **     **    
 **        **        **     **  **     **     **    
 **        ******    **     **  **     **     **    
 **        **         **   **    **   **      **    
 **    **  **          ** **      ** **       **    
  ******   ********     ***        ***        **    
Powered by Phorum.