www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
2. Motor :  Technická poradna   převodovka, vstřikování, palivová soustava, náplně, výfuk  
Hlučná převodovka
Autor: maxmin (IP zapsáno)
Datum: 13.03.2006 08:12

Mám trochu hlučnější převodovku. Když mám neutrál a pustím spojku, tak slyším jak se tam něco roztočí. Když jedu na jedničku, dvojku a trojku, tak to dělá podobný zvuk jako při zpátečce, jen o něco tišší, na čtyřku už není slyšet, ale dělá ho to asi taky. Zvuk je slyšet hlavně když přidávám. Taky to slyším třeba když je ještě motor studený a podřazuju třeba na dvojku, tak nejdříve jako by se něco roztočilo (synchron) a potom mi tam dvojka zapadne. Stejně tak na jedničku.
Pomůže mi výměna oleje? Nebo čím by to mohlo být?
Nevím jestli je to spojkové ložisko, protože to se údajně ozývá když je spojka sešlápnutá.


Re: Hlučná převodovka
Autor: NOVON (IP zapsáno)
Datum: 13.03.2006 09:30

TOHLE DĚLÁ PŘEDLOHOVÁ(VSTUPNÍ) HŘÍDEL V PŘEVODOVCE,RESP.JEJÍ LOŽISKO.DĚLÁ TO VÍCE,ČI MÉNĚ U VŠECH OJETÝCH AUT.ŘEŠIT SE TO DÁ JEDINĚ ROZBORKOU PŘEVODOVKY A VÝMĚNOU TOHO INKRIMINOVANÉHO LOŽISKA.CENOVOU RELACI NEVÍM,ALE TIPUJU TAK 3-4 TISÍCE..

Re: Hlučná převodovka
Autor: Radim_17D (IP zapsáno)
Datum: 13.03.2006 17:32

Ložiska v převodovce.
Materiál pár stovek, ale ta práce... sad smiley
Převodovka musí ven a rozebrat sad smiley

Re: Hlučná převodovka
Autor: maxmin (IP zapsáno)
Datum: 13.03.2006 20:43

Díky za informaci hoši. Ten hluk není zas až tak strašný, prostě to jen je slyšet a v jiných autech to slyšet není. Hrozí mi nějaké nebezpečí, že by se to nějak najednou rozsypalo? Nebo se to bude jen postupně pomaličku zhoršovat? Ještě to dělá takovou zvláštní věc, že mezi 1600 a 2000 otáčkami to jakoby chrčí. (jen když trochu razantněji přidávám) Ale přesně ve 2000ot. to najednou přestane. Zvláštní.


Každopádně rozebírat to nebudu a výměnou oleje bych si asi moc nepomohl. A teď jen tak čistě teoreticky do budoucna, kdyby se to zhoršovalo. Je problém tam dát 6 rychlostní převodovku z calibry, vectry, nebo nějakých jiných oplů? Astra je celkem lehké auto a sneslo by to o něco těžší převod. Na pětku mám dost otáček a pořád to lehce zrychluje, šestka by mohla být o něco úspornější.
(motor mám X20XEV, ale typ převodovky teď nevím)


Re: Hlučná převodovka
Autor: Roman GSI (IP zapsáno)
Datum: 14.03.2006 08:44

Maxime dej tam delsi f16 co se davala do normalnih aster a kadetu..nekde se to tady pise jak maji ty oznaceni.

Jinak kolik ma tvoje astra najeto kdyz ti vrci prevodovka?
Jinak toto delala take nekomu a zlapsilo se to kdyz vymenil novej olje v prevodovce za plnou syntetiku.

Re: Hlučná převodovka
Autor: JardaF (IP zapsáno)
Datum: 14.03.2006 10:12

Hoši, nezlobte se, že do toho kecám, ale - nemělo by se začít otázkou, kolik že toho oleje v té převodovce momentálně vůbec je ? Máš to zkontrolované ? To, že tam není vypušťák, neznamená, že tam ten olej musí být - uteče kolem netěsných gufer poloos atd. Určitě bych začal kontrolou zrovna tam a dokud bych toto neměl posichrované, nejel bych s tím autem už radši ani kilometr. Hluk z převodovky při neutrálu je u obotřebených převodovek normální; za jízdy to ale bývá většinou hodně dlouho OK. I pak by se Ti ale nemělo ozvat všechno najednou - nejvíc je u auta jetá pětka, čtyřka, nižší kvalty míň, pětka by neměla chodit přes předlohu - přímý záběr (platí obecně - opla mám teprve měsíc, měl jsem jiná auta). Pokud by to bylo vadou jednoho ložiska, zvuk by měl být stále tentýž, možná v různé intenzitě na různé kvalty a točky. Pokud máš více druhů zvuků a objevilo se to všechno najednou, šel bych nejdřív po oleji... Samozřejmě to může být jinak...

Re: Hlučná převodovka
Autor: David_V (IP zapsáno)
Datum: 14.03.2006 10:33

S tím olejem kus pravdy máš, ale předloha se točí furt i při záběru napřímo (mimochodem si myslím, že Opel snad nemá ani převodovku s nějakým stupněm, který je napřímo a konkrétně 4-ka a 5-ka je do rychla, pokud mluvíme jen o převodovce). Čísla, která najdeš tady v technice jsou ještě vynásobená stálým převodem rozvodovky, který je třeba u F16 3,94.
Pro převodovku je ovšem horší, když je v ní oleje více než méně a myslím, že úplně suchá nebude. Kontrolní šroub je na levé nebo pravé straně převodovky, dá se to najít tady v technice a podle typu převodovky je olej buď po spodní hranu kontrolního šroubu nebo několik mm pod.

Re: Hlučná převodovka
Autor: maxmin (IP zapsáno)
Datum: 14.03.2006 11:38

Jinak ty zvuky se mi tam neoběvily najednou. To chrčení mezi 1600 a 2000ot. dělá už od doby co jsem to koupil a najel jsem s tím asi 10000km. A tu převodovku na 4 a 5 vůbec neslyším. Na 5 mi kdysi hučela převodovka v kadettu, ale to byl ještě trošku jiný zvuk.
Tohle slyším hlavně na 1 a 2 stupeň a čím silněji zrychluju, tím je to více slyšet. Frekvence zvuku se zvyšuje s rychlostí. Když je hodně zima a auto hodně studené, tak trochu i na trojku. Myslím že podobný zvuk dělají i felicie normálně, ale u opla jsem to ještě neslyšel. Je to trochu jako zvuk zpátečky, nebo trochu možná jako tramvaj :-)
Jinak auto má najeto 114000km podle tacho. Jsem druhý majitel( první by v Rakousku ), interiér je úplně zachovalý, manžeta řadicí páky a kůže na volantu jsou skoro jako nové. Ve dvou vectrách se kterýma jsem jel měly najeto taky něco přes 100000km a kůži na volantu měly mnohem více ohmatanou. Mám i servisku, ale v té je poslední záznam kolem 74000km 2 roky před prodejem, kdo ví kolik od té doby najeli. Ale snad nestáčeli tacho.
Má to trochu rezavé nápravy a spodní část motoru, jako by to stálo někde ve vodě :-( Ale karoserie je úplně bez koroze, ani přes zimu nic nevylezlo.

Ten olej teda zkusím vyměnit, tím nic nezkazím a pak dám vědět jak jsem dopadl.


Re: Hlučná převodovka
Autor: Radim_17D (IP zapsáno)
Datum: 14.03.2006 12:18

Kdysi, když jsem auto kupoval, jsem se zajímal, kolik je v převodovce oleje.
A mechanik mi řekl, že ubývání oleje se u Opla projevuje tak, že napřed začne být hlučná pětka...

Re: Hlučná převodovka
Autor: Lanty (IP zapsáno)
Datum: 18.03.2017 15:08

Zdravím mám takovéj problém mám opla Astru 1.8 automat 2005 při jízdě Hlučín převodovka jako by knuci ale pomalu nevíte někdo čím to může být a jeslí se to dá opravit servisu mi rekli že musím vyměnit celou prevodovku za 100000 to je sileny nemyslíte prosím poraďte mi někdo předem dekuji

Re: Hlučná převodovka
Autor: pavel.b (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2017 18:29

Dobry den .prosim o radu mam opel astra g 1.7cdti oznaceni 17dtl r.v 2007.problem je pri rozjezdu na 1 a kdyz dam dvojku tak vrci jako lozisko jen pri tahu 3.4.5 to uz nedela aniv zatackach jen pri poradnem zatahu .je mozne hoz vymenit bez vyndani prevodovky kdyz ma spodni vyko a je to tim dekuji

Re: Hlučná převodovka
Autor: Milan D (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2018 14:27

Mám zafiru B 6 kvalt hučí za jízdy pořád stejně i když jedu na neutrál mám počkat než se to z horší moc se mi nechce měnit převodovku ten zvuk je stejný nezhoršuje se to na jel sem na to 15000 řadí hladce má stím někdo nějakou zkušenost jak dlouho to vydrží?

Re: Hlučná převodovka
Autor: Luboš X17DTL (IP zapsáno)
Datum: 10.02.2018 07:33

A nehuci třeba ložiska na kolech?

________________________________________
Raději pomalu autem, než rychle sanitkou
Opel Astra F Caravan X17DTL=>
Opel Astra G Caravan Y17DT=>
???
Luboš X17DTL

Re: Hlučná převodovka
Autor: Milan D (IP zapsáno)
Datum: 11.02.2018 17:37

já nevím ale zajímá mě jestli to umře postupně nebo hned



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 **    **  **     **  **     **  **      **        ** 
 ***   **  **     **  **     **  **  **  **        ** 
 ****  **  **     **  **     **  **  **  **        ** 
 ** ** **  *********  **     **  **  **  **        ** 
 **  ****  **     **  **     **  **  **  **  **    ** 
 **   ***  **     **  **     **  **  **  **  **    ** 
 **    **  **     **   *******    ***  ***    ******  
Powered by Phorum.