www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
3. Elektrika :  Technická poradna   ECU, osvětlení, přístrojová deska, čidla 
Bezpečnostní pásy
Autor: Jíra (IP zapsáno)
Datum: 29.09.2005 19:47

Ahoj všichni,
nedávno jsem si koupil Zafiru (2,2 16V - Elegance - rv 2001) a potřeboval bych poradit. Má Zafira akustický signál nezapnutých bezpečnostních pásů? Občas vezu lidi, kteří si myslí, že pásy jsou v autě pro parádu. Pokud je kontrolka zapnutých pásů k dispozi, jak ji aktivuji? Jestli je to třeba jen vyhozená pojistka, nevíte někdo která to je?
Díky všem za rady.
Jirka


Re: Bezpečnostní pásy
Autor: Crkyk (IP zapsáno)
Datum: 30.09.2005 08:37

jirko většinou je tato kontrolka stejně jen na sedadlo řidiče musel by jsi mít do všech zajištovačů pásu kabely a to určitě nemáš to by jsi musel mít volvo XC 90

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: David (IP zapsáno)
Datum: 30.09.2005 09:00

Myslel jsem si to, co psal Crkyk, ale jistý jsem si nebyl, protože já to v autě taky nemám. Nemyslím si, že je neslušné upozornit posádku, že pásy chrání nejen sebe, ale i ty, ci sedí před nimi. Navíc už teď nezodpovídáš za to, že posádka není připoutaná, ale každý si pokutu hradí sám.

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: fukin (IP zapsáno)
Datum: 01.10.2005 13:03

Nejde jenom o pokutu,v případě nehody odpovídáš za posádku. Před víc než deseti roky jsem po desetihodinové noční šichtě vezl dceru do nemocnice na operaci a při návratu téměř doma po zhruba 90ti kilometrech jízdy jsem měl mikrospánek a trefil jsem se se Škodovkou do Liazky v 60km/h. Manželka si tehdy zhruba před 5ti minutama zapnula pás,dodnes věříme,že jí to zachránilo život,skončila jen s pohmožděným hrudníkem. N avíc,nevím,jestli bych já rozchodil náraz do volantu. Jestli si někdo myslí,že je takovej geroj,že pásy nepotřebuje,vůbec bych se s ním nebavil.
Občas se mnou někdo z kolegů jezdí domů z práce a použít pásy je prostě standart,může jít taky pěšky.

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: David (IP zapsáno)
Datum: 04.10.2005 10:51

Jo to máš pravdu, vlastně často takovým lidem říkám, že dopadová rychlost z 5-ti metrů je 36 km/h a že jestli mají pocit, že by to rukama zvládli. Nebo jim taky říkám, ať se rozběhnou sprintem (těch 25 km/h zvládnou) a narazí v plné rychlosti do zdi, jestli mají pocit, že jejich tělo je tolik odolné.

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: IJK (IP zapsáno)
Datum: 09.10.2005 19:07

Hlavně se podceňují pásy na zadních sedačkách. Z vlastní zkušenosti (dokonce s Astrou) mohu říct - nepřipoutaný člověk na zadní sedačce si při čelním nárazu celkem spolehlivě zlomí vaz o opěrku hlavy sedadla před sebou. Připoutaný si o ni maximálně rozbije nos, a to už je sakra rozdíl.

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: kolsa (IP zapsáno)
Datum: 09.10.2005 20:56

Vážení přátelé, dělám ve firmě, de se zabýváme crashtestama. V pátek jsme měli zkoušku v 64 km/h. Figurína u řidiče, nepřipoutaná, pouze airbag ve volantu. Po nárazu bylo asi půl minuty ticho-šok. Pak jsme 20 minut rvali figurínu z přístrojovky. Ta figurína má celokovovou kostru a mohli sme ji vyhodit. Přál bych to všem těm co se nepoutají vidět. Jsem si jistý, že by se poutat začali.

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: Koubajz (IP zapsáno)
Datum: 10.10.2005 05:50

videl jsme dobry video jak spolujezdec (figurina) ze zadni sedacky lame vaz ridicovi.Od ty doby nutim lidi at si zapinaj pas i za mnou.No a na druhym aute...jsem vyndal zadni sedacky smiling smiley

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: fukin (IP zapsáno)
Datum: 10.10.2005 17:47

Doplním to,co jsem psal výše o mé nehodě před deseti lety. Manželka skončila s pohmožděným hrudníkem jenom proto,že druhá dcera(bylo jí tehdy 9 roků),hledala v okamžiku nehody na podlaze nějakou hračku a byla opřená o opěradlo spolujezdce. Sedadlo spolujezdce se utrhlo její váhou ze zajišťovacích drážek a posunulo se v kolejnicích a vmáčklo manželku do pásů. Takže stačila váha devítileté dcery a utrhla sedadlo,a to ani neletěla ze zadního sedadla,naštěstí !

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: Mathys (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2006 11:41

Jsem naprosto za s Vámi...

Lítám u záchranné služby, takže vidám poměrně často následky nepřipoutání a rozdíl mezi připoutaným a nepřipoutaným člověkem. A je to SAKRA rozdíl!!! I když bezohlednost je bohužel daleko častějším jevem....

To video jsem viděl taky. dělali to anglání a je jich dohromady asi šest nebo sedm (včetně přecházení, předjíždění atd...) Takovej anglickej BESIP. Pouštěl bych to preventivně před televizníma novinama místo reklam....

Osobně nutím všechny v mém autě (tedy i ty vzadu), aby se poutali. Dost často jsou z toho otrávený a mají hrozně neštastný výraz, ale při nejhorším pomůže výše zmíněný argument "taky můžeš jít pěšky" yawning smiley)

Jen moje švagrová odolávala a naprosto tupě se odmítala poutat. Když už mi dolšly všechyn klasické argumenty a měl jsem sto chutí zastavit, vylézt, vytáhnout ji h auta a nechat ji prostě tam, tak mi řekla, že je to její zdraví a že se jí určitě nic nestane, že jsem dobrej řidič! Argument, že i kdybych nakrásně byl ten nejlepší, tak furt jezdí spousta magorů, nebrala a stále si mlela tu svou, že se jí připoutané dělá na zvracení....

Hele, možná vám to bude připadat tvrdý, ale já se v tu chvíli jen rozhlíd do všech zrcátek, nikde nic nejelo, silnice byla suchá, já měl na tachometru tak dvacet-třicet za hodinu, tak jsem jen tak zkušebně a na velmi krátkou dobu hamcnul na brzdu. Milá zlatá vzadu políbila přední sedačku, koukala jak vejr a světe div se, nejen že se poutá všude, ale už se jí z toho ani nezvedá žaludek! yawning smiley)



Astra F - C14NZ

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: Aligator (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2006 12:15

to matys: :-) TEN KONEC JE DOBREJ. Udělal si to výborně.

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: Beruna (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2006 12:43

Jednou jsem si vyzkušel tu testovací plošinu jak s ní dělal propagační akci Landa s Krestou, má to být náraz asi v 30 km rychlosti. Tak mi cvakli zuby že mi bylo 5 minut špatně.

Re: Bezpečnostní pásy
Autor: Mathys (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2006 17:02

To ¨Beruna...taky jsem si tozkusil a dostal jsem na klín ještě toho jejich vycpaného, desetikilového medvěda...málem mi vylít z ruky....

Aligáto... já se fakt snažil jí to vysvětlit logicky a jako malýmu dítěti, ale jinak to nešlo... yawning smiley)



Astra F - C14NZ



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
       **  ********   **    **   *******   **       
       **  **     **   **  **   **     **  **       
       **  **     **    ****           **  **       
       **  ********      **      *******   **       
 **    **  **     **     **            **  **       
 **    **  **     **     **     **     **  **       
  ******   ********      **      *******   ******** 
Powered by Phorum.