www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
4. Podvozek :  Technická poradna   brzdy, pružiny, řízení, pneu, jízdní dojmy 
Schválení rozměru pneu
Autor: tonda (IP zapsáno)
Datum: 21.02.2006 15:19

Vím, že se tu několikrát psalo o rozměrech pneu a co má kdo zapsáno v TP a co ve skutečnosti na autě. Ale jde mi o zkušenost s DOPLNĚNÍM rozměru do TP.
Mám Caravana X17DTL (modří už vědí) a v TP mám zapsány tři rozměry pneu pro 13", tři pro 14" a pro 15" pouze 195/55. Chtěl jsem si nechat doplnit 195/50 (především kvůli ceně pneu o cca 350,-Kč /ks nižší). A připadal jsem si jako v pohádce o kohoutkovi a slepičce.
Poslal jsem dotaz na odbor dopravy - tam po mě požadují potvrzení od autorizovaného zástupce. Autorizovaný servis Pardubice mi sdělil, že potvrzení nevydává, musím se obrátit na výhradního dovozce. Výhradní dovozce dal také ruce pryč, že on ne, že to má na starosti "spz servis". V spz servisu mě odkázali na jejich homologační středisko a to mi nakonec napsalo, že rozměr 195/50 R15 není schválen pro můj typ vozidla a smyčec.
Absolvoval jste někdo něco podobného a s jakým výsledkem?

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 21.02.2006 17:01

Staci kdyz najdes literaturu, kde se pise ze i tyhle a tyhle rozmery pneu jsou pouzitelny na to a to auto, treba v chytry knizce jestli to tam je, kterou jim prineses ukazat a oni na zaklade toho muzou do velkyho TP udelat vyjimku. Nebo staci nemeckej TP, kde vetsinou bejva rozmeru vic.
Mam tenhle postup overenej ze dvou nezavislych zdroju, resp. od dvou spravnich organu.

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: Aligator (IP zapsáno)
Datum: 22.02.2006 04:45

cis no jo, no taky to tak jde, ale co tady napsal že z 55 na 50 to je skoro nic, a většina aut ma na 50 i tyhle typy, tak to je akorat vyjadření, jak jsou tady v čechach ty organý ohleduplný. To je fakt hruza. Kdybych neměl znamý a nevědel, ale dle meho nazoru, když přijdeš na dopravku, mají mít tabulky a jako dopravaci by měli vědet a nebo to zjistit. Od toho jsou snad placený, a ne, že tě budou přehazovat jako horkej brambor. To jsou takový ty inženýřský povaleči co nic snad nedělaj a nebo tomu snad ani nechtej rozumět. Kvuli takový banalitě. Bych jim snad vynadal. No bděs.

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: Beruna (IP zapsáno)
Datum: 17.03.2006 12:02

Něco jsem také zjistil, poněvadž chci také jiné pneu. Dělá to Homologační kancelář vozů Opel a Ford. Telefon 261 001 438,
e-mail:homologace@spzservis.cz. Stačí jim poslat kopii velkého techničáku a požadované rozměry a oni Vám odpoví, jestli je to možné a když chcete oficiální dokument tak 500 Kč.

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: Beruna (IP zapsáno)
Datum: 23.03.2006 19:30

Tak zpět na stromy. Ty inteligenti mi poslali seznam kde je ještě míň rozměrů než mám v techničáku, který jsem jim poslal oscanovaný. Tak nevím co si mám myslet. Jsou debilove nebo si myslí že já jsem debil?

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: ALIGATOR (IP zapsáno)
Datum: 24.03.2006 05:16

to beruna: stoho si nic nedělej. Jsou to kret... . Mám doma motor a podle označeni na něm sem chtel zjistit co je to zač, jelikož sem to nikde nemoch najit, tak sem zavolal na zastupce oplu. Nějaká ženska mě po delším rozhovoru poslala do řit.. prej bez čisla kasle mě nezjistěj nic a to už kasle byla 2 roky ve šrotě. No inu na netu po delším hledaní sem se dopátral.

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: Dobra rada (IP zapsáno)
Datum: 31.03.2006 14:12

No pokud mohu taky pridal ruku do dila, tak ja bych ty rozmery neresil pokud to nejni pouhym okem rozeznatelny.... Napriklad ja mel na Peugeotu 205 185, 55, R 15'' a pritom ve velkem TP 15'' nebyli vubec.... sem se nikoho neptal, a daljsem je tam a upravil podvozek aby se vesli. Policejni kontroly v pohode, a na technicke taky. Ted mam Astricku, rozmery kol take nemam ve velkem TP a zatim nikdo nic nerikal, ani policajti, ani na technicke, tak ja byt vama se na to vykaslu :-)

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: Pavel J (IP zapsáno)
Datum: 31.03.2006 19:00

Problém je v případě nehody, protože pojišťovna se chytne všeho, jenom aby nemusela plnit!

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: mitre (IP zapsáno)
Datum: 09.04.2006 20:24

Takže co musím udělat, aby jsem mohl mít jiná kola než jsou v TP?

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: Celerak (IP zapsáno)
Datum: 09.04.2006 21:00

mitre: namontovat na auto, pokud ti tam vlezou.. a doufat že se nestane nějakej malér. já jdu zítra na magistrát kvůli přepisu auta, tak se rovnou vyptám na dopsání rozměru kol, konkrétně alu 15" opel disky, mám totiž převozní švýcarský techničák od auta a ty disky jsou tam zapsány jako výjimka, tak třeba by mi to mohli dopsat, popřípadě u opel dealera napsat potvrzení o shodě winking smiley

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: FrantaXX (IP zapsáno)
Datum: 10.04.2006 13:02

Hmm, taky jsem byl s timhle na inspektorátu a řekli mi že tam mam rozměrů dost ať si nějakej vyberu. Tak jsem si vybral rozměr kterej tam stejně neni (ráfky 16" tam vůbec napsaný nemam).
Navíc rozměry co mam v techničáku jsou dost podivný, rozdíly obvodu jsou až 10%, což je potom docela rozdíl v rychlosti na tachometru a rychlosti skutečný, tak nevim jak to tam vybírali.

Zatim jsem to pak už neřešil, u polišů je to jedno protože rozměry pneu v malým techničáku vůbec nejsou, takže při běžný kontrole ani nemají šanci na to přijít. Na stk jsem šel se zimníma kde mám správnej rozměr, ale podle toho jak to tam probíhalo by to bylo taky jedno, ani to nekontrolovali.

Ale s tou pojišťovnou je to pravda, asi jenom kvůli tomu by stálo za to si to vyřídit, zkusim ještě kouknout na ty adresy výše, díky za radu.

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: Celerak (IP zapsáno)
Datum: 11.04.2006 20:28

jj, jen kvůli pojištovně bych si to tam chtěl nechat zapsat. co jsem se díval do velkýho TP, tak tam mám napsanej i jinej rozměr, než jaká je originál rezerva v kufru (soudím dle velikosti té "díry" na kolo), takže to je taky haluz...

Re: Schválení rozměru pneu
Autor: vaurien (IP zapsáno)
Datum: 12.04.2006 04:54

Tak to já mám pro změnu ve velkém TP zapsán jen rozměr 195/50 R15 a k tomu disky ze slitiny...



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 ********   **     **  **    **  **     **        ** 
 **     **  ***   ***  **   **   ***   ***        ** 
 **     **  **** ****  **  **    **** ****        ** 
 ********   ** *** **  *****     ** *** **        ** 
 **         **     **  **  **    **     **  **    ** 
 **         **     **  **   **   **     **  **    ** 
 **         **     **  **    **  **     **   ******  
Powered by Phorum.