www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
4. Podvozek :  Technická poradna   brzdy, pružiny, řízení, pneu, jízdní dojmy 
Brzdy-posilovač/ABS
Autor: JirkaF (IP zapsáno)
Datum: 01.10.2006 12:04

Ahojte. Měl bych dotaz:
Řešil někdo špatné brzdy, resp. jejich posilovač a jak to bylo drahé?
- já jsem si díky Tomínovi mohl vyzkoušet brzdy u novější Astry G (možná klasik) a ta brzdila perfekně bez opravdu silného tlačení na pedál a protože to bylo na štěrkovitém povrchu, tak i ABS zareagovalo. Srovnal bych to s Fábií a snad i o chloupek lepší. Nic takového u své sršně neznám. Dalo by se to brždění srovnat snad se Š100. A i Tomínova F brzdí s podstatně menším fyzickým úsilím.

Než mi vynadáte, tak uvádím, že jsem se snažil něco najít, ale nenašel. (hledal jsem klíčová slova: posilovač brzd)

Re: Brzdy-posilovač/ABS
Autor: Tondach Astra F-C16 SE (IP zapsáno)
Datum: 01.10.2006 13:32

No nevím jestli ti řeknu něco nového,ale už jsi to měl rozebrané,všechno?Já neměl potíže s brzdami a když jsem se podíval na zadní brzdy,tak jsem byl docela překvapený.Válečky prolínaly a bubny měly taky docela dost.Předek byl před koupí dělaný nově,tak jsem opravil i ten zadek.Nové bubny ATE,nové pakny a válečky,není to žádná závratná suma,dohromady to nebyly ani 2000Kč,přehodil jsem si to sám.Taky hodně dělá druh brzdových destiček-když to projdeš možná bude po problému a k posilovači se ani nedostaneš.:-)

Re: Brzdy-posilovač/ABS
Autor: JirkaF (IP zapsáno)
Datum: 01.10.2006 14:44

Rozebráno nebylo nic. Zatím jsem jen došel k závěru, že tak jak to je, je něco špatně. (mám ji od pátku večera) Ono se těžko něco dělá na ulici prakticky bez vybavení. Ani nevím jaké je všechno třeba. Navíc nejsem autař, takže mi každá prkotina potrvá 10x déle než profíkovi, nebo zasvěcenému amatérovi s vybavením a garáží. Nejraději bych to dal do servisu, ale peněz po koupi není moc a taky když mě na to neupozornili přímo v Opel servisu při prohlídce, tak komu tedy věřit?

Re: Brzdy-posilovač/ABS
Autor: Tondach-Astra F-C16SE (IP zapsáno)
Datum: 01.10.2006 19:26

On se ti určitě ozve ještě někdo.Ale na rady odborníků z Opela já už taky moc nedám a takových tady bude víc.Mně tvrdil technik,že tenhle motor co mám se do Aster nikdy nemontoval,ale k věci-nevím jak u Astry,ale když jsem ještě brázdil silnice ve Fiatu 125,kontroloval se jednoduše posilovač tak,že při vypnutém motoru se sešlápl silou brzdový pedál a pak se začalo startovat-v tento okamžik se má pedál vlivem podtlaku propadat k podlaze.Jistě to neukáže 100% stav,ale o ledasčem napoví.Ale stejně bych začal u té celkové kontroly všeho kolem brzd-už jen pro svůj klid v jakém stavu jsou kotouče,desky,bubny atd.

Re: Brzdy-posilovač/ABS
Autor: JirkaF (IP zapsáno)
Datum: 02.10.2006 16:49

Zkusím to. Něco podobného mi radili i na obecném fóru. Prý mám našlapat tak 6x potom sešlápnout a držet a nastartovat. Po tom nastartování to má posilovač povolit (pedál).
Jinak v Opel servisu mi na přímou otázku jak to má brzdit? Respektive k čemu by se to dalo přirovnat k Fábii, například, nebo k Clasiku, tak mi neodpověděl. Vykrucoval se jak had. Nechápu proč. Teda když jsem řekl Fábie, tak to byl pohotovej. Prý že v ní neseděl. Nechápu co to jsou za šmejdy v tom Eurocar VIK, Lučany u Jablonce n.N.

Re: Brzdy-posilovač/ABS
Autor: Tomíno (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2006 08:36

Jiříku, všeobecně se přidávám k Tonachovi, jak jsme spolu hovořili, pustíme se do revize postupně - vzhledem k tomu, že destičky a kotouče ( podotýkám, že jsou i vzadu , tedy žádná prasátka a bubny ...) jsou cca na 50% životnosti, začal bych dokonalým odvzdušněním ( třeba i výměnou brzdové kapaliny za novou ) , kontrolou destiček, čistoty kotoučů, pohyblivostí brzdičů a pak nám zbyde ten posilovač.
V Opelu v Lučanech testovali brzdný účinek jednotlivých kol na válcové zkušebně, tam tlak na pedál a účinnost posilovače moc neřešili - tomu technikovi bylo jedno, jakou silou na ten pedál šlape.Kola brzdila poměrně dobře, tak to dál nikdo neřešil.
Ta Astra G , kterou jsi se svezl byla bez přídomku Clasic , byla však lehčí, s jinou motorizací a jiným posilovačem. To však neomlouvá nechuť Tvého auta brzdit :-(

Re: Brzdy-posilovač/ABS
Autor: JirkaF (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2006 17:40

Jj, však jsme se domluvili. Já se jen snažím získat max. informací. Dnes jsem byl pro ty kódy(chtěli za to 640,-KČ) šmejdi. Za naťukání dat do nějakého web formuláře interního systému což může být tak 10 minut práce... .
Už jen lékárníčku a mám celou povinnou výbavu. yawning smiley
Jo a těším se na Tvůj mailík ..... teda až budeš moct.

Re: Brzdy-posilovač/ABS
Autor: JirkaF (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2006 08:37

Tak jsem to vyzkoušel. Našlapal jsem brzdu, při posledním sešlápnutí jsem držel a nastartoval. Mírně mi pedál pod nohou povolil při tlačení. Při našlapávání jakoby docházelo k nafukování, protože s každým dalším sešlápnutím to následující šlo hůř, resp. jsem musel použít větší sílu. A i tak mě to subjektivně nepustilo k tak hlubokému sešlápnutí jako v předešlém sešlápnutí. Prostě s každým dalším sešlápnutím byl pedál tvrdší.
Tak co je špatně? Posilovač, nebo zavzdušněno?
Každopádně, až se něčeho dopátrám, tak dám vědět, když bude zájem.

Re: Brzdy-posilovač/ABS
Autor: palorep (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2006 08:52

ked to takto opoisujes tak je to zavzdušnené. Odvzdušni a uvidíš

paša - Astra F caravan C16NZ minulost
Volvo S60 2.4 turbo benzín/LPG - současnost

Re: Brzdy-posilovač/ABS
Autor: JirkaF (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2006 09:53

Jo, snad budu v sobotu chytřejší. To se na to jukne odborník.
Docela mne ale zklamalo, že ta moje sršéň nemá ABS. Myslíte, že jde domontovat dodatečně? Časem bych ho tam rád měl. Bydlím v kraji tuhých zim a kopečků a už mi párkrát zachránilo pozadí. (ve služební fábce) Prý má mít nějaké čerpadlo. Dá se zjistit jaké? (na X 20 DTL). A je to vše? Nebude třeba taky nějaké přeprogramování řídící jednotky, nebo tak něco? Dá se někde na vrakáči to čerpadlo sehnat?

Re: Brzdy-posilovač/ABS
Autor: JirkaF (IP zapsáno)
Datum: 07.10.2006 08:58

Tak už mám auto ! Heč ! yawning smiley)
Škubání volantem a třesení celého auta bylo diskama. Po té co mi ty strašné hliníkáče vyměnil za plecháče, tak už se s tím nad 100 dá jet.
Dneska mi vyměnil Tomínuv brácha brzdovku a odzdušnil a ejhle, nastalo citelné zlepšení.



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 ********  **     **  ********         **  **      ** 
    **     **     **  **     **        **  **  **  ** 
    **     **     **  **     **        **  **  **  ** 
    **     *********  **     **        **  **  **  ** 
    **     **     **  **     **  **    **  **  **  ** 
    **     **     **  **     **  **    **  **  **  ** 
    **     **     **  ********    ******    ***  ***  
Powered by Phorum.