www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
4. Podvozek :  Technická poradna   brzdy, pružiny, řízení, pneu, jízdní dojmy 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Jak demontovat zadní bubny?
Autor: capmir (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 20:17

hot smileyAhojky všichni,
prosím o radu jak demontovat zadní bubny u kadetta 1.4i - sedan r.v.1990.
Pokoušel jsem se už všemi způsoby ale marně není tam nějaký fígl s odjištěním
samostavů ze zadu od gumových špuntů? Po povolení křížového pojistného šroubu
s bubnem nejde hnout ani na jedné straně auta. Protáčí se na náboji kola ale nejde stáhnout.
Předen díky za radu Mirek

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 20:41

Teoreticky by si mel pomoci sroubovaku do tech der co z nich vytahnes ty gumovy spunty stahnout pakny aby sly bubny stahnout, ale v praxi se me to nikdy nepodarilo.
Mas v bubnech vybrzdeny hodne hluboky drazky, proto nejde stahnout.
Kdyz uz to chces rozebirat, tak si rovnou kup i prasatka, protoze se muze stat, ze paknou na nem rozthnes manzetu.
Bud budes mit trpelivost a povede se Te to stahnout, nebo to hrubou silou stahnes i s paknama.

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: vrabi (IP zapsáno)
Datum: 19.02.2007 06:41

Chce to jen použít více násilí grinning smiley Je to tak jak píše standa, dírky tam sice jsou, ale nějak nefungují... Akorát bacha, nemlať do bubnu železným kladivem, je to litina a může prasknout. Po sundání bubnu zabruš něčím drážku po obvodu aby šel příště lépe sundat.

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Luboš X17DTL (IP zapsáno)
Datum: 19.02.2007 17:04

Nevím, jak u Kadeta, ale u Astry jsem vzal velký stahovák a dělal jsem, jako že se nemůže nic stát a v poho. Stahovák šel úplně lehce a myslím si, že jsem byl hotov asi tak o 2 hodiny dříve. Ale vůbec se tím nemusíš řídit, možná jsem měl jen štěstí.

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Rom@n (IP zapsáno)
Datum: 21.02.2007 18:23

Já to samé dělal dneska a včera, mám v bubnu vybroušenou drážku a nešli vůbec dolů, jediné co pomohlo bylo použití tříraménného stahováku. Bohužel se při tom většinou zničí samostav a většina pružinek,samostav teď musím sehnat, protože se celý ohnul.Je to nedomyšlený. confused smiley

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Rom@n (IP zapsáno)
Datum: 23.02.2007 08:02

V návodu k Felicii se k uvolnění samostavu dostaneš zepředu dírou pro šroub co drží kolo, natočíš si buben tak aby jsi tou dírou viděl na samostav a šroubovákem se to snaž povolit. Jak už tady Standa s O.J. řekli je to práce jak pro gynekologa, ale je to asi jediný reálnější postup, tak to zkus a pokud Ti to výjde, tak budeš průkopník the finger smiley

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 28.02.2007 11:29

Tady je jeden obrazek, kterej mozna nekomu pomuze.

Přílohy: samostav.jpg (97KB)  
Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Rom@n (IP zapsáno)
Datum: 28.02.2007 12:22

Standa : no tohle jde u zadní kotoučové nápravy, na normálním bubnu (třeba na C16NZ) tyhle díry nejsou, jedině je udělat, stačí alespoň jednu, je to plech, tak by to neměl být problém.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Rom@n (28.02.2007 12:26)

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: vaurien (IP zapsáno)
Datum: 28.02.2007 12:39

Klepat do bubnu paličkou, kroutit s ním a zároveň ho stahovat dolů. VŽDYCKY jsem ho dostal dolů a NIKDY jsem při tom nic nezničil. A to některé měly drážku jako prase. Ale jak říká vrabi. Chce to trpělivost a nepřehnat sílu úderů nebo buben praskne...

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: vaurien (IP zapsáno)
Datum: 01.03.2007 05:01

Naopak si myslím, že použití stahováku je v tomto případě daleko destruktivnější, protože se stáhne ten buben i se zaseklýma paknama ve vyjeté drážce. Kdežto klepáním a otáčením se pakny uvolní a buben přes ně přeleze.

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Rom@n (IP zapsáno)
Datum: 01.03.2007 06:35

Vaurien : věř, že jsem dva dny nedělal nic jiného než to zkoušel všeljak odpáčit a klepal jsem do toho ze všech stran a vždycky jsem se dostal na stejné místo a víc ani kousek.
Ale pokud má někdo míň probržděné budny tak tento návod je ten správnythumbs down

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: ivan (IP zapsáno)
Datum: 22.05.2007 17:08

Kluci,kluci,
jsem starý pán, astru mám od února. Nevadí, co takhle usnadnit stahnutí bubnu povolením odvzdušňovacího šroubu ? Mysím, že ty samostavy jdou také uvolnit, trochu si posvitit do otvoru a použít hlavu a ne parní buchar.Myslíte že v servisu se s tím trápí jako vy ?

Hodně štěstí, ahoj.

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: JardaGSi (IP zapsáno)
Datum: 22.05.2007 18:09

No od toho tam jsou ty samostavy, aby pakny držely pěkně roztažený...když povolíš odvzdušňováky, akorát si zavzdušníš brzdy a stejně ti to nepomůže. Já bubny nedávno měnil za nové + komplet pakny a samostavy s prasaty a nejlíp fungoval fór, povolit šroubek, udělat trik se šroubovákem pro jistotu(uvolnit páku ruční brzdy) a pak plastovým kladivem mlátit z jedné strany a přímo naproti rukou táhnout buben ven - buben se neukříží a za použití trochu větších ran plynule sjede dolů, ale je fakt, že prasata dostanou od paken pěkně napít! Ale řeknu vám, když se to komplet vymění, tak to brzdí luxusně, skoro mě i opouští nutkání měnit zadní nápravu za tu s kotoučovkama...
Jinak komplet sadu jménem "RH Super precision kit" mají v ELITU a stojí 1470 s DPH (před cca 2 měsíci) a jsou tam komplet pakny s pákou, veškerý samostavy a pružinky, obě prasata a takový ty 4 pružiny s kolíčky na přichycení paken. Navíc je to předmontovaný, takže to akorát stačí nasadit a hurá...

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: George (IP zapsáno)
Datum: 10.10.2007 09:16

Ahoj, taky jsem vcera vymenil jak pakny, tak i bubny, jen nevim, zda se tam nemelo neco namazat.....(buben jsem odmastil pred montazi a pakny byli ciste). Vysledkem je, ze zadni brzdy moc nebrzdi, u rucni brzdy se prodlouzila delka kdy zabira a mam pocit, ze po namontovani bubnu jsem neslysel cvakani pri nastavovani samostavu. Ta ozubena maticka na samostavu se otaci celkem lehce a namontoval jsem to tak, jak to ma byt.... Nemate napad, co tomu chybi?

Jinak Astra F 1995 C14NZ

Dik
George

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: JardaGSi (IP zapsáno)
Datum: 10.10.2007 13:30

Ahoj!
No, že to nebrzdí, to jejasný, nejdřív se to musí zajet (cca 250km). Jinak ručku si došteluj dole pod autem takovým tím šroubem k tomu určeným. A s tim cvakanim to taky není nijak divoký, ono to jen tak jemně klape... důležitý je, jestli nemáš na pedálu moc dlouhej krok (funkci samostavů zjistíš, když šlápneš na brzdu se zataženou ručkou, zapamatuj si, jakej měl pedál krok, pokud jí povolíš a šlápneš znova, tak bys neměl poznat o moc větší rozdíl (samostavy drží pakny těsně u bubnu), pokud se ti noha propadne, tak jsi musel napumpovat doprasat víc kapaliny - pakny nbyly moc daleko od bubnů - samosatvy nefrčej)). Nech tomu chvilku čas, než si to sednesmiling bouncing smiley

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Petr Škorec (IP zapsáno)
Datum: 10.10.2007 19:08

Nazdar chlapy, nevim co děláte, ale když sundáte kolo tak srz díru pro kolovej šroub se dá šroubovákem uvolnit samostav. A když dáváte nový pakny je zapotřebí samostav ručně nastavit aby to brzdilo stejnoměrně a aby ručka na první zub přibržďovala. Neni ani zapotřebí abyste utahovali lanovody. Ty šoubovací samostavy tak dobře nefungujou aby vám na tři šlápnutí otočili s tou matkou třeba o pět otáček. Někdo tu psal něco o Felicii. To vám nepomůže, Felda má jinej samostav. Tam je mezi rozpěrkou a paknou takovej kus plechu s kolnusem, je na něm pružinka která ho tahá dolů, tim jak se rozjedou pakny tak ta pružinka stáhne ten kolnus dolů a když odbrzdíte zasekne se to a trochu to povolí aby se mohlo kolo otáčet. Zdar všem.

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 10.10.2007 19:30

Petre delal jsi tuhle praci nekdy na Opelu? Clovece Ty musis bejt vazne sikovnej kdyz muzes tohle tvrdit s takovou jistotou.
Jeste me prozrad, kde si vzal fakt, ze rucka musi na prvni zub pribrzdovat?

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Martin_ (IP zapsáno)
Datum: 10.10.2007 21:13

Nějak mi uniká, jak souvisí nastavení lana ruční brzdy se samostavama. To se jako při brždění hydraulikou samostav neuplatňuje, či co???

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: JardaGSi (IP zapsáno)
Datum: 11.10.2007 16:08

To: Martin_
Když samostavy fungujou jak mají, tak drží pakny blízko bubnu, tudíž, když zatáhneš ručku já nevim na druhej zub, imituješ funkci samostavů (a jde zkontrolovat jejich funkce), nebo se pletu?
Samosatvy jsou tam jen jako vlastně záchyt vracejících se paken + samy dostavují a udržují jejich konstantní (co nejmenší) vzdálenost od bubnu...

Re: Jak demontovat zadní bubny?
Autor: Petr Škorec (IP zapsáno)
Datum: 11.10.2007 16:42

Nazdar chlapy,
to že má ručka přibržďovat na první zub píšou v TIS - Opelácká dílenská příručka. Brzdy jsem už samozřejmě dělal, a ne jednou.
Standa: Co ti ještě neni jasný? Třeba to že neni potřeba po výměně paken utahovat lana ručky? A proč když ta ručka před tim brzdila na správnej počet zubů, stačí jen dobře nastavit ty samostavový matice. Je jedno jestli tu vůli nastavíš samostavy nebo lankem ručky, ale stejně musíš mít oba samostavy stejně nastavený aby to brzdilo stenoměrně. Tak proč se srát do nastavovací matice lan ruční brzdy, která bejvá pěkně zarezlá.....
Martin: Samostav je v činnosti právě když brzdíš provozní brzdou. Ten samostav tam je proto, aby se ti při opotřebení čelistí a bubnu neprodlužovala dráha pedálu a ruční brzdy.

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Připojit soubor
  • Můžete připojovat soubory následujících typů: jpg, gif, bmp, pdf
  • Soubor nesmí být větší než 600KB
  • k tomuto příspěvku může být připojeno ještě 3 soubor(ů|y)
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 ********  **     **  **    **  **     **  **      ** 
    **      **   **    **  **   **     **  **  **  ** 
    **       ** **      ****    **     **  **  **  ** 
    **        ***        **     *********  **  **  ** 
    **       ** **       **     **     **  **  **  ** 
    **      **   **      **     **     **  **  **  ** 
    **     **     **     **     **     **   ***  ***  
Powered by Phorum.