www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
5. Interier, Exterier :  Technická poradna   okna, palubovka, karoserie, nárazníky 
Jdi na stránku: 12345Následující
Aktuální stránka: 1 z 5
Jak na lakování auta?
Autor: Demure http://gsi.zde.cz (IP zapsáno)
Datum: 25.07.2005 12:25

Ahoj, uměl bys mi poradit, pokud jsi ideálně lakýrník, jak si mám nalakovat sám auto? Mám čistý prostor, kompresor s pistolí, lak budu kupovat od firmy 2litry za 2000,-, vybrační brusku, brusné papíry, plnič, vše potřebné bych sehnal, jen nevím jaký postup zachovat pro kvalitní lak. Díky Mirek

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 25.07.2005 12:41

Mirku to neni jen o nejakym dodrzovani teoretickeho postupu, je treba mit v tom praxi, vedet jakou pistoli, jakej tlak, jak rychle a jakym smerem strikat, jak navazovat aby to nestejkalo, atd. atd.... Skutecne to neni sranda. Mam par znamejch ktery auta "amatersky" strikaj a i oni uznavaji ze velky plochy je lepsi davat nejakymu profi lakyrnikovi.
Prvni vrstva se Te treba muze povest, ale v okamziku kdyz zacnes strikat druhou, muze se Te to cely utrhnout a muzes to zase cely umejt a zacit znova. Za dalsi vrstva barvy musi bejt vsude stejne silna, aby starla stejnomerne, barva musi mit "hloukbu" aby to nebylo matny, atd. atd...
Na druhou stranu chapu ze lakyrnici jsou hnusne drahy.....:-(
Nechci Te od toho odrazovat, jen jsem se snazil nastinit problemy, ktery muzou vzniknout a pokud jsi to jeste nedelal tak na 95 procent vzniknou.

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Demure http://gsi.zde.cz (IP zapsáno)
Datum: 25.07.2005 12:56

Standa > Ja to beru tak, ze mam šikovny ruce a ze se to naucim za pochodu. Treba vcera jsem potreboval vyvarit kus podlahy a nikdo s CO-čkem jsme varit neumeli, tak jsem se zeptal pres telefon kamose jak se to zapina, steluje a jak se s tim dela a pustil jsem se do toho. nejdriv jsem udelal par der a pak uz jsem se chytil a svaril asi celkem metr sváru. Tak to beru tak, ze si uz udelam na aute vse sam :-) Ale uznavam ze to nebude zádná prdel...

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Tori (IP zapsáno)
Datum: 25.07.2005 20:14

Tvůj postoj respektuji, nicméně si to představuješ trošku zjednodušeně. Když se nepovede svár s Cočkem, celkem snadno jej odbrousíš, pokud však zkazíš lak víc než jen na malé steklotině, značně se oprava prodraží. Pokud budeš mít nějaký věcný dotaz, rád ti poradím na mail. Máš vše potřebné a smířil ses s určitou investicí, takže se dá očekávat výsledek lepší než se sprejem, nicméně bych jako lepší variantu viděl připravit si auto po konzultaci s nějakým lakýrníkem, který by pak provedl finální nástřik. Jistě se tak mnohé naučíš a auto bude, bez urážky, dost možná pěkné. Navíc některé věci nikdo neprozradí a ještě sem neslyšel o nikom, kdo by nastříkal perfektní lak na poprvé.

Re: Jak na lakování auta?
Autor: vrabi (IP zapsáno)
Datum: 26.07.2005 06:07

kup si za stovku pixlu obyčejný syntetiky a zkus nastříkat nějakou starou kapotu aby ses seznámil s tím jak stříkat plochy, jednotlivé vrstvy by se měli stříkat křížem přes sebe a doporučuju všechno co jde (blatníky, dveře) demontovat z auta ven a stříkat ve vodorovné poloze, pokud budeš někde něco kitovat tak ten kit musí být pěkně dohladka vybroušený, když ho vemeš nahrubo a pak zeleješ plničem tak se ti tam časem objeví škrábance, prostor ve kterém budeš stříkat musí být nejen čistý ale musí jít i dobře odvětrat, jinak ti sedne mlha zpět na lak a budeš mít to auto matný, pokud bys měl ještě nějaké dotazy napiš

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Tori (IP zapsáno)
Datum: 26.07.2005 21:13

Dnes už není zapotřebí u běžných barev stříkat křížem. A dveře bych raději nechal ve svislé poloze, protože struktura barvy je pak proti blatníkům jiná a někdy je i rozdíl v lesku. Určitě bych toto nepraktikoval s metalízou.

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Rom@n Kadett C16NZ (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2005 06:04

Demure : a co to bude za barvu, zase bílá ?

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Honza (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2005 06:49

Sice to bude mimo mísu ale o něco se s Vámi podělím.

Byl jsem na renovaci laku. Dělá to u nás jeden takovej šoumen. A můžu Vám říct, že ty prachy (3tis), to účel splní dokonale. Auto vypadá fakt super. Drobná rez je taky pryč (přední kapota,dveře).
Mezi ostatními auty na sídlišti to jenom září a je to jak pěst na oko.

Hawk domluvil jsem....

Re: Jak na lakování auta?
Autor: vrabi (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2005 09:57

ano u metalízy by při stříkání vodorovně mohl být rozdíl ve struktuře, u běžné barvy to ale vidět není a pokud nemáš s lakováním zkušenosti tak je lepší lakovat vodorovně a nemít "záclonky" na laku, lakování větších svislých ploch je vhodné pro zkušenější, pro amatéra je lepší si ty věci vymontovat a lakovat zvlášť vodorovně, když pak po nějaké době po sesazení vezmeš auto strojní leštičkou tak bude všechno sedět perfektně (lesk i struktura)

Re: Jak na lakování auta?
Autor: George (IP zapsáno)
Datum: 28.07.2005 15:10

Kdyz uz jsme u toho lesteni, uz drive jsem provedl vicemene podareny nastrik par mist na kapote apod. mistech a protoze tam jsou mensi barevne odstupy a hlavne problem nedostatecne vrstvy nastriku sprayem (zmatneni), ptam se, zda by mi trochu pomohla strojni lesticka..... Zkousel jsem pripravek na rozlesteni, ale malem me upadla ruka (v krecich) a stejne jsem temer nedosahl, ceho jsem chtel. Pokud bych chtel nejakou koupit, po cem bych se mel divat? Jaka velikost, otacky apod?

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Mára (IP zapsáno)
Datum: 30.07.2005 13:09

Zdravíčko, mno, vůbec nemám zkušenosti s lakováním velkých ploch, ale známý kam si jezdím opravovat a upravovat auto je lakýrník a občas pozoruju, že i ruce 30 let zkušeného autolakýrníka dost často udělají chybu. A podle tohodle bych fakt doporučoval amatérovi nepouštět se do lakování a svěřit to nějakému odborníkovi, nebo třebas lakovat pod jeho dohledem nebo se alespoň více poradit, než to nechat na nějakém samonaučení. Blbej svár na podlaze vidět není, ale investovat "dost" peněz a času, aby výsledek byl na prd..

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Tori (IP zapsáno)
Datum: 31.07.2005 07:33

O strojní leštičce se tu už psalo. Jen nevím jakou máte na mysli. Pokud se jedná o leštičky a leštěnky používané v autolakovnách, pak se jedná o poměrně nákladnou záležitost. Nepředpokládal bych, že to někdo bude mít jen tak doma a v odborné dílně se mohou bránit zalešťování vad, když neví jaká vrstva barvy nebo laku tam je. Navíc si v takové dílně řeknou o příslušný peníz.

Re: Jak na lakování auta?
Autor: vrabi (IP zapsáno)
Datum: 01.08.2005 08:39

oni ani profesionální lakýrníci nejsou žádný zázrak, kolikrát už jem u nich viděl steklý lak, stíny aj., ale mají techniku jak tyhle věci opravit, bohužel ale profesionální strojní leštička a rozlešťovací pasta jsou věci poměrně nákladné (např. leštička 14 000,-), pasta se dá koupit asi za 250,- a když se stavíš v nějaké lakovně tak ti jí objednají, v drogerii tyhle věci naseženeš :-), leštička se dá v nouzy nahradit "mechovým" rozlešťovacím kotoučem na vrtačku, ten kotouč stojí asi 900,-, ale pozor tyhle věci poměrně rychle odbrušují lak a může se stát že se probrousíte až na podklad

Re: Jak na lakování auta?
Autor: LEO (IP zapsáno)
Datum: 18.01.2006 17:17

ZDRAVÍM.TYTO STRÁNKY JSEM VYHLEDAL,PROTOŽE HLEDÁM RADY JAK NAPOPRVÉ NALAKOVAT AUTO,ALE ASI TO VZDÁM A NATŘU AUTO BALAKRYLEM LESK.

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Zdeněk (IP zapsáno)
Datum: 19.01.2006 07:07

To Leo: Toto je server priznivcu aut Opel, ne seznam autoopraven a lakoven..:-) Ale jinak si kup v drogerii nejaky sprej a mas to za chvilku taky nalakovany, ale za stav nerucim :-))))

Re: Jak na lakování auta?
Autor: conos (IP zapsáno)
Datum: 19.01.2006 16:04

mirko - držím palce, ja som si dal tnto rok nastriekať auto, dvojfarebne, obehal som u nás všetkých možných lakerníkov - čo stoja za niečo, až som skončil pri najlepšom za daný peniaz - výsledok?? už nikdy viac nezobeiem auto k lakerníkovi ani k profesionálovi ani k amatérovi - radšej si to urobím sám, tak ako celé auto

jednu vec som sa však naučil - nedá sa to urýchliť, ani ked máš vyhriatu garáž, mám vytunené auto - to znamená že všade je tmel, tmel musí zrieť, ty ho síce vysušíš a vybrúsiš, ale možno o týžden, možno len o den ti sadne a vezme so sebou farbu - bude tam nerovnosť v povrchu, tak isto je t aj so striekacáím tmelom, špric plastikom

treba skúšať a človek sa dostane do toho pohybu ako treba striekať, určite nie na prvý krát by som robil celý nástrek auta

ale jedna vec je pravdou - to čo si nerobíš sám - nebude nikdy podla tvojich očakávaní, a ked to robíš sám, pre seba a dáš do toho aj dušu - tak výsledok bude stáť za to

Re: Jak na lakování auta?
Autor: conos (IP zapsáno)
Datum: 19.01.2006 23:16

ejda teraz pozerá m že som sa sekol o pár mesiacov :-D LOL

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Jirkaaa (IP zapsáno)
Datum: 26.01.2006 21:40

Drahý Leo :-) dám ti spoustu rad jak to máš nalakovat klidně se ptej ale zaručuju ti že to co na tom autě uděláš ty nebude nikdy vypdat tak jako to udělám já :-) a víš proč?Chce to praxi :-)


éé tím teda nechci říct že jsem nějakej Pan ale jaksi vím jaký to byl když jsem po škole nastoupil do servisu byl jsem pln teoretických rad ale na prd ...dodnes se za sebe stydím :-)



Příspěvek upraven (26. 01. 2006 22:43)

-------------------------------------------------------------------------------------------------
(Kadett C18NE - Vectra B X20XEV)

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Koubajz (IP zapsáno)
Datum: 27.01.2006 13:05

Jirka: tak bys tu teda mohl popsat konečně pořádně přesný postup při lakování auta.Zajímá mne vše od přípravy až po konečné lakování včetně Tebou doporučovaných značek barev, plnčů a všeho ostatního.Kdyby to bylo dlouhé, písni mi to na mail.Dík, Koubajz.webzdarma.cz

Re: Jak na lakování auta?
Autor: Jirkaaa (IP zapsáno)
Datum: 27.01.2006 16:59

Cvoku! :-) O tom bych mohl napsat celou rubriku ale stejně to pak nebdue ono ...pokud máš nějaký dotazy klidně se zeptej ti poradím ,ale psát celej návod je vcelku myslím zbytečný nebo ne ?



-------------------------------------------------------------------------------------------------
(Kadett C18NE - Vectra B X20XEV)

Jdi na stránku: 12345Následující
Aktuální stránka: 1 z 5


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 ********  ********   ******   **     **        ** 
    **        **     **    **  **     **        ** 
    **        **     **        **     **        ** 
    **        **     **        **     **        ** 
    **        **     **        **     **  **    ** 
    **        **     **    **  **     **  **    ** 
    **        **      ******    *******    ******  
Powered by Phorum.