www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
5. Interier, Exterier :  Technická poradna   okna, palubovka, karoserie, nárazníky 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Tomas (IP zapsáno)
Datum: 15.08.2005 08:12

Zdravím všechny dobré duše. Moje Astra caravan 1,6 16V dovezená z Itálie se mnou laškuje s topením. Jednou funguje uplně bezvadně, podruhý vubec ne. Nepřišel jsem na jakoukoli zavislost na cemkoli /pocasi, teplota../ Známí radili výměnu termostatu - provedeno, neoriginalni dil - chvilku ok, poté zase při starém. Help! začíná bejt chladno. Díky všem.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Mirek (IP zapsáno)
Datum: 15.08.2005 10:19

Dobře to znám a vypozoroval jsem jednu závislost. Jestliže máš zapnuté topení (otočený ovládač) již než nastartuješ studené auto, tak ti to bude fungovat. Jestli topení zapneš třeba po ujetí 2 km tak se někdy stane, že topení se "nechytne". Chyba je v místě kde se ovládá táhlem vpouštění teplé vody z motoru do výměníku tepla. Je tam ventil, který zřejmě zůstává viset a nevpouští vodu do výměníku. Ten ventil jsem měl i rozebraný ale vše OK, takže sám nevím co s ním. Rada na závěr: když dojedu večer domů otočím ovláděčem topení a problémy pak žádné nemám. Jakmile se totiž topení jednou "chytne" tak funguje bez problému.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 15.08.2005 10:24

Opravte me jestli se pletu, ale mel jsem za to, ze u Astry zadnej kohout kterej by poustel teplou vodu do topeni jako u skodifky neni....

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Tomas (IP zapsáno)
Datum: 15.08.2005 11:02

Diky Mirku za radu, při zkoumani vsemoznych okolnosti funkcnosti - nefunkcnosti topneho systemu mne to taky jednou napadlo /kdyz jsem zapomel zvecera tahlo topeni na plnej ceres/. Presto - pomuze vymena toho ventilu? Znami mi radili vycistit celej okruh od usazenin specialnim roztokem. Jestli tam Ti taliani lili tvrdou vodu misto destilky, fakt nevim. kazdopadne moc diky.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: ell (IP zapsáno)
Datum: 15.08.2005 12:33

Taky mi přijde divný, že by tam byl nějakej ventil, mam dojem že voda teče přes výměník topení pořád a přívod teplého vzduchu se řídí pouze klapkou a směšováním tepleho a studeného vzduchu, aspon u kadetta to tak bylo.....

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 15.08.2005 13:00

To ell : Presne tak, ja nechtel moc zasahovat do diskuze..:-) :-)

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Mirek (IP zapsáno)
Datum: 16.08.2005 04:46

To ell, Standa: Když jsem před rokem a půl koupil Astru, tak po probléméch stejných jako Tomas jsem šel auto k prodejci reklamovat. Tam mi po asi dvou dnech auto vrátili s tím že je vše OK a že právě zůstává viset ten ventil. Je to takový váleček za blokem motoru ze kterého vede drát a kde se kříží výstup teplé vody z motoru se vstupem do radiátoru, nebo zpět do motoru. Vždy když mi nefungovalo topení byl právě výstup z toho válečku do rádiátoru studený a veškerá teplá voda vstupovala zpět do bloku motoru. A také nikdy se mi nestalo, že když jsem nechal otočený ovládač topení v poloze zapnuto, že mi následující den topení nefungovalo, naopak pokud jsem na to zapomně tak se to stává. Tak teď mi řekněte jestli si prodejce ze mně udělal dobrý den a vše pak s tím otočeným ovládačem je rok a půl shoda náhod, nebo jak to vlastně je. Samého mě to zajímá.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Tomas (IP zapsáno)
Datum: 16.08.2005 15:43

Tak při dnešním studeném počasí jsem poslechl rad zkušenějších a vždy před nastartováním motoru nechal ovladač topení na max. v červeném - a světe div se, poprvé jsem se moh na svoje topení spolehnout. Jen by mě fakt zajímalo, jestli trvale odstraní náladovost zmiňovanýho válečku - ventilu jeho výměna, pokud vyměnit jde. Už asi třikrát jsem ve svý Astřičce pěkně na štrece vymrznul a nevím jestli pokaždý před startem uhlídám dát ovladač do správný polohy. Díky všem za cenné rady.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: jiml (IP zapsáno)
Datum: 23.08.2005 13:34

Vážení kolegové,
předpokládám, že s blížícím se podzimem teprve získá toto téma na své atraktivitě. V každém případě vězte že: Astra F, žádný kohout topení ovládaný z interiéru ani exteriéru NEMÁ! Výměníkem topení stále cirkuluje ohřátá voda z motoru. Výměník však (snad) může být zavzdušněný ale já bych závadu hledal spíše v přestavitelných řídících klapkách. Za pozornost jistě bude stát i činnost spínače vnitřní cirkulace vzduchu, ten funguje pouze při spuštěném motoru a je ovládán podtlakem ze sacího potrubí.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Tomas (IP zapsáno)
Datum: 26.11.2005 20:26

Tak lidi, předsi je v okruhu topeni pneumatickej ventil, ve kterym je membrana. Ta zda se nefunguje idealne a topeni si dela co chce. Zakoupeno v Oplu, jinde nelze, stalo me to 1050,-Kc. Ted ok :-)

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Pepíno (IP zapsáno)
Datum: 27.01.2006 10:07

Tak jak to tedy je? Taky mi to občas blbne :-)

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Tomas (IP zapsáno)
Datum: 30.01.2006 15:20

Zdar Pepino. Rad bych Ti dal kloudnou odpoved, ale doposud ji nemam ani od dvorniho mechanika, kterej je z my Astricky trochu nestastnej. Mam vymenenej termostat, ventil topeni, deravy hadice v okruhu chlazeni, vycistenej radiator a okruh chlazeni.... a porad to blbne. System chlazeni je porad docela natlakovanej, netopi jak ma, kolisa teplota od min k max a posledni verzi kluka co se mi o auto stara je tesneni pod hlavou do cehoz se mi nechce, pac je to docela drahej spas. I tak mi nebyl schopnej rict, ze po vymene tesneni a prebrouseni hlavy to bude ok. Tak sam nevim :-( Pujdu do toho a dam vedet.

Pokud by Vas nekoho neco napadlo, perte to sem jak do psa vidle. Dik.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Tomas (IP zapsáno)
Datum: 04.02.2006 00:23

Tak Pepino - dnes dokoncena vymena tesneni pod hlavou, prebrouseni hlavy, vymena pistnich krouzku, gufer na ventilech, novej olej.....jo atrakce za 10tis. :-(.
Zda se, ze jsme prisli na pricinu nestandardniho chovani chlazeni motoru a topeni. Po rozebrani byla videt vlasova trhlinka na tesneni pod hlavou u ctvrteho valce vedouci ke kanalku s vodou. Pist v tom ctvrtym valci byl uplne vybelenej, pac jsem v ty kose dolival zodpovedne nemrzku, no a on ji po troskach sosal, ale na chovani auta to vubec nebylo znat /kour, cukani/. Akorat mi to bralo trochu vody, u cehoz nas pro zmenu zmatly deravy hadice - nejdriv se mi rozedrela ta silna hadice vedouci od termostatu k chladici o plastovej kryt rozvodaku, pak mi to teklo kdesi pod autem z dalsi hadice, takze jsme hned neodhalili sosani ctvrtyho valce a vylucovaci metodou a ubyvajicim kreditem v me srajtofli dosli k zaveru, ze pujde dolu hlava...

Pravda je, ze jsem sve Astre dal zabrat - za 6měs. jsem s ni nalital 30tis a od zacatku me to topeni zlobilo a pricina byla asi ve zvetsujici se trhlince v tesneni pod hlavou. Ty krouzky s guferama se menily kvuli uniku oleje, ktery neni nijak dramaticky /2l na 10tis./

Zatim topim, chladim, system chlazeni uz neni tak natlakovanej a Astra jede lip. Mame ted v Brne jarni prazdniny tak ji protahnu po kopcich a dam vedet jestli Astra vydrzela.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: lukor (IP zapsáno)
Datum: 24.07.2006 20:38

Ahoj,
zkusil jsem v tehle vedrech pustit topeni a prekvapen zjistil, ze nefunguje. Nedavno jsem si nechal opravit klimu, tak nevim, zda to souvisi. Druhy den zase topeni jelo, a dnes zase nejde. Vody mam dost, neubyva, netlakuji se hadice, tesneni pod hlavou nedavno nove, rozebral jsem stredovy dil a zkontroloval funkcnost klapek a funguji. Zjistil jsem ale, ze ackoliv ma radiatorem protykat voda neustale, skutecne je nekdy studeny - pak topeni nejede a nejde zapnout. Ani trubky v motorovem prostoru, co predpokladam vedou do radiatoru nejsou v takovem pripade teple.

Podle toho, co psal Tomas je to skutecne nejaky "ventil topeni". Muzete mi nekdo poradit, jestli se to takhle skutecne jmenuje a jak se to da vymenit? Prislo mi, ze pokud je to takove rozsireni na jedne trubce co vede z motoru do kabiny, ze to je pomerne obtizne pristupne. Mate nekdo zkusenost, co vsechno se musi demontovat a kde se presne tento ventil nachazi?

Diky moc,
lukor.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Tomas (IP zapsáno)
Datum: 02.08.2006 19:36

Zdar Lukore.
Vyse zmineny ventil v okruhu topeni skutecne existuje. Kupoval jsem ho v oplacky prodejne, cena cca 1000,- Kc. Blizsi popis nemam - plastovy nesmysl, vyvody z obou stran. Pokud mas klimu tak jsou na jedne ze stran vyvody dva.
Jestli vyresi tve trapeni netusim. Pokud jsi cet historii me anabaze s topenim, vic uz jsem vymenit nemoh. Pokud ale nemas natlakovanej okruh chlazeni, tak to vypada nadejne :-). Od doby vymeny tesneni pod hlavou vse ok /alespon doufam/ pac jsem v tom hicu netopil...

Hodne stesti Tomas

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Tomas (IP zapsáno)
Datum: 02.08.2006 19:41

Ještě k umístění zmíněného ventilu - mam sice auta rad, ale peci o ne sveruji odbornikum. Z tohoto duvodu Ti neporadim, kde ho najdes a jak se k nemu dostanes. Cago Tomas

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: lukor (IP zapsáno)
Datum: 03.08.2006 03:44

Tomasi, diky, chystam se vymenit vsechny zarovicky a tak se pri te prilezitosti zkusim dostat i na ten ventil a zjistit, jestli nepujde treba jen demontovat a opravit/vycistit apod. Zatim jen potvrzuji zkusenosti lidi prede mnou - pokud pri nastartovani studeneho motoru mam topeni zapnute, tak pak uz bezi dobre a jde i vypnout. Pokud ho necham vypnuty pri startu, tak zustane uz na furt.

L.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: sr71 (IP zapsáno)
Datum: 06.08.2006 20:12

Tak jsem u mé Astry zjistil, že mi taky vůbec netopí (přes zimu , dokud bylo topení potřeba, topení fungovalo bez problémů), zkusil jsem před jízdou otočit ovladačem topení naplno doprava (před nastartováním) a taky nic - teplotu motoru normální jako dřív, množství chladicí kapaliny normal. Když otáčím ovladačem topení (teplo/zima) tak je slyšet jak se mění zvuk proudění vzduchu z ventilátoru, takže předpokládám že ovládání, asi nějakých klapek, funguje. Díval jsem se předběžně na ten ventil na hadici za motorem (jestli jsem ho teda identifikoval správně), jedna hadice zpředu toho ventilu vede někam do prostoru sání, zadní dolní hadice ke chladiči a zadní horní do kabiny, zvrchu je přivedeno nějaký bowden (tak to alespoň vypadá), který asi teda povede k ovladači topení - víc jsem zjistit zatím nestihl

AstraF X16SZR

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: Tomas (IP zapsáno)
Datum: 07.08.2006 06:59

Ahoj. Chlapi nezavidim Vam problemy s topenim, kazda rada draha. Snad jen jeste uvedu, ze ze zacatku vypadalo vsechno nevinne stejne jako u Vas - t.j. jen netopilo, pokud jsem pred spustenim motoru dal ovladac topeni doprava, tak jsem vetsinou topil. Voda ze zacatku taky byla ok, okruh chlazeni nebyl natlakovanej. Po pul roce, shodou okolnosti v tech silenejch mrazech vsechno vyvrcholilo a muselo jit dolu tesneni pod hlavou.
Jedna z moznosti byl i ten ventil - kde je umistenej fakt neporadim, protoze jsem to vsechno resil s klukama co autum rozumi narozdil ode mne.

Tak hodne stesti. Zdar Tom

Jeste jsem neuvedl motor - AstraF X16XEL.

Re: Topení - jednou funguje, podruhý ne
Autor: belly (IP zapsáno)
Datum: 07.08.2006 15:29

nemohl byste sem někdo hodit fotku s umístěním toho ventilu? mám ten stejnej problém
X16SZR

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
  ******   **        **     **  **      **  **     ** 
 **    **  **         **   **   **  **  **  **     ** 
 **        **          ** **    **  **  **  **     ** 
 **        **           ***     **  **  **  **     ** 
 **        **          ** **    **  **  **   **   **  
 **    **  **         **   **   **  **  **    ** **   
  ******   ********  **     **   ***  ***      ***    
Powered by Phorum.