www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
1. Obecné :  Technická poradna   názory, rady, dotazy 
Jdi na stránku: Předchozí123
Aktuální stránka: 3 z 3
Re: Kdy vám spíná ventilátor na chladiči
Autor: Gallo (IP zapsáno)
Datum: 09.12.2005 10:07

to sepavel. Měl jsem to samé v kadettu s motorem C16NZ. Po výměně termostatu se zahřívá uplně skvěle a super topí. Co se týká ručičky, vždy vystoupá nad třičtvrtě a jak se otevře termostat, tak klesne a zustane něco málo nad polovinou. Ručička palivoměru Ti ukazuje dobře, 10l ti prostě plovák už neukáže:-))
Roman

Re: Kdy vám spíná ventilátor na chladiči
Autor: JardaF (IP zapsáno)
Datum: 06.03.2006 08:31

Zdravím, koupil jsem Astru F s motorem X16XEL, r.v. 96, s klimatizací, mám problém : ventilátor spíná po chvilce ve městě i teď, ale - roztočí se ten před prvním chladičem (měl by to být chladič klimatizace) a tahá ven - proti směru jízdy. Druhý ventilátor - za zadním chladičem (ventilátor podstatně větší; chladič, věřím, že od motoru) stojí. Klimu jsem zatím zapnout nezkoušel. Teplota při sepnutí - kolem 95 (podle budíku). Myslím, že je to překopané, a blbě - měl by spínat nejdřív ten zadní ventilátor (pro prosté chlazení motoru), při zapnuté klimě by možná mohly chodit oba společně. V každém případě by žádný ventilátor neměl foukat proti směru jízdy. Od termospínače chladiče motoru vede (mimo původní dráty) tenká provizorka rovnou někam do palubovky (asi pokus o ruční zapínání). Ví někdo, jak to má makat ?

Re: Kdy vám spíná ventilátor na chladiči
Autor: David_V (IP zapsáno)
Datum: 06.03.2006 09:00

Ten první ventilátor závisí na tom, jakou máš klimatizaci. Jestliže je manuální, tak by opravdu ventilátor běžet neměl. Jestli je ovšem automatická, tak je více než pravděpodobné, že běž neustále. Směr proudu vzduchu je ovšem zarážející, měl by foukat obráceně, takže to vypadá na přepólování ventilátoru. To bych zkontroloval. Tvoje úvahy jsou správné.
Větší chladič a ventilátor je od motoru a ten není ani na trvalý provoz stavěn, takže by měl běžet jen sem tam. Při kolika stupních spíná, tak to Ti přesně nenapíšu, ale mě podle budíku spíná tak v cca 98°C. A když zapnu klimu, hned se rozběhne menší ventilátor a navíc tím pádem je tepelně zatížen více i chladič motoru, takže mi v létě fouká častěji i ventilátor chladiče motoru. V zimě jen při dlouhém stání na volnoběh a klimu prakticky nezapínám vůbec.

Re: Kdy vám spíná ventilátor na chladiči
Autor: JardaF (IP zapsáno)
Datum: 06.03.2006 10:18

Davide, díky. Možná mám trochu diletantskou otázku (mám poprvé auto s klimou) - jak se pozná automatická klima ? Ta moje má jen vypínač na zapnutí (pak se asi reguluje přes panel topení; to bude asi ta ruční), vedle něj je spínač uzavřené cirkulace vzduchu v autě. Asi by bylo od věci zkusit klimu zapnout, který větrák se roztočí a jak. Ale zmátlo mně to včera. Klima byla vypnutá a on si běží větrák u studeného chladiče klimy (na omak chladného) a ještě v obráceném smyslu (tj. jestli něco téměř vůbec nechladil, tak chladící kapalinu od motoru). Myslím, že větrák byl zapnut přes termospínač od chladiče motoru (chladič byl horký) a to by - pokud se jedná o ventilátor klimatizace - nemělo nastat. Díval jsem se do schémat - v podstatě jeden termospínač (asi od motorové chladicí kapaliny) by měl spouštět samostaně jeden ventilátor (svůj), druhý termospínač (doufám, že je od klimy) by měl spínat prakticky vždycky oba ventilátory současně - přes relátka. Nejsem si ale jistý, který termospínač ve schématu je který v reálu. Chodí Ti větrák od chladiče samostatně ? Asi udělám první krok - pořádně to odkryju a zkouknu (hlavně jestli někdo nepřehodil kablíky od větráků), přezkouším funkčnost větráku od motoru a taky zjistím, co zamýšlel tvůrce té provizorní kabeláže od termospínače na chladiči motoru. Jo, tu klimu mám manuální, že ?

Re: Kdy vám spíná ventilátor na chladiči
Autor: David V (IP zapsáno)
Datum: 06.03.2006 10:34

Pokud si můžeš nastavit přímo teplotu vzduchu a o víc se nestaráš (kromě zapnutí klimy, ale ta v tomto případě jede pořád), tak je samočínná. Pokud klimu zapneš a kolečkem nebo jezdcem si reguluješ teplotu "na omak", tak je ruční.
Mohou nastat tyto stavy:
1. Nejede žádný ventilátor (klima OFF, motor studený nebo provozní)
2. Jede vent. na motoru, vent. klimy stojí (klima OFF, motor příliš horký)
3. Nejede vent. na motru, vent. klimy jede (klina ON, motor studený nebo provozní)
4. Jedou oba vent. (klina ON, motor příliš horký)

Ano, bůh ví, co tam předchozí majitel dělal za úpravy, oba ventilátory by na sobě měly být nezávislé a každý se řídí teplotou svého média. Navíc lkima má jinou regulaci než motor (ruční té regulace až tolik nemá, podle mě je tam pár čidel (tlak, teploty) a jednoduchý CPUm jestli vůbec)

Re: Kdy vám spíná ventilátor na chladiči
Autor: JardaF (IP zapsáno)
Datum: 06.03.2006 11:40

Jo jo, takhle by to mělo být - ty stavy. Moje klima tedy bude ruční a drátařina ventilátorů chladičů rozdrbaná; předcházejícímu majiteli zřejmě (asi tak, jako mi) motor dost hřál (stačí přijet do města s ohřátým motorem, chvíli jet po městě, pak minutku stát a už se ventilátor točí, zima nezima...), tak si tam dal ruční spouštění ventilátoru chladiče (to bude ta provizorka k termospínači, jen nevím, čím to spouštěl, někde asi bude jednoduchý vypínač nahrazující termospínač, něco takového mám třeba pod volantem - přijdu na to), jako výpomoc v tomto úsilí pak byl asi myšlen ventilátor od chladiče klimy, který to chladí (bez asistence ručního spínání) i nyní; nebyl-li ten chlap nějaký sebemrskač, bude tam přes relátko napojeno i to spínání klimatizace a asi si s tím ještě chvíli užiju, než to zmapuju... Můj problém se jmenuje čas, takže se na to zatím můžu jen těšit. Jak se oteplí, bude ten problém silně aktuální a budu muset na to najet...

Jdi na stránku: Předchozí123
Aktuální stránka: 3 z 3


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 **     **  **      **  **     **  ********   **    ** 
 ***   ***  **  **  **  ***   ***  **     **  ***   ** 
 **** ****  **  **  **  **** ****  **     **  ****  ** 
 ** *** **  **  **  **  ** *** **  **     **  ** ** ** 
 **     **  **  **  **  **     **  **     **  **  **** 
 **     **  **  **  **  **     **  **     **  **   *** 
 **     **   ***  ***   **     **  ********   **    ** 
Powered by Phorum.