www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
2. Motor :  Technická poradna   převodovka, vstřikování, palivová soustava, náplně, výfuk  
rozvodový řemen
Autor: Biggest (IP zapsáno)
Datum: 26.07.2011 12:31

Pánové mám dotaz na zdejší odborníky.

Motor C16NZ (Kadett rv.91) - kamarád si na jaře nechal udělat rozvody. Komplet tzn. vodní pumpa a řemen, napínací kladku to nemá. Od té doby najel skoro 20tkm. Včera jel a najednou bleeee a motor zdechnul a ne a ne naskočit. Po odkrytí rozvodů sem zjistil, že na rozvoďáku chybí 12ks zubů (selhaly dole na klice). Řemen Gates (104x17, púlkulaté zuby) kupovaný v Kelly. Při ohnutí řemenu je patrné, že z jedné strany jsou jako by poodtrhnuté skoro všechny ostatní zuby, ale jen malinko z cca 1/6. Co to znamená? Náhoda? Smůla? Nebo špatně namontovaný / napnutý řemen. Co vy na to?

Re: rozvodový řemen
Autor: vrabi (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2011 05:14

pokud nikde nic nezadrhává tak bych řekl, že ten řemen plandal. já vždy provádím nějakých 500-1000km po výměně kontrolu a případné došponování (pokud nemá automatický napínák).

Re: rozvodový řemen
Autor: Biggest (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2011 06:59

Díky vrabi, myslel sem si to.

Re: rozvodový řemen
Autor: Johnny006 (IP zapsáno)
Datum: 03.08.2011 14:11

To: vrabi.
Hele tak tohle mě docela zajímá. V rodině máme 3 kadetty bez napínáku (2 z nich jsou v každodenním provozu). ETZOLD píše o kolik má jít řemen "stlačit prstem". Máš na to nějakou lepší metodu? Anebo víš kde by se dal koupit napínák za nějakou rozumnou cenu? (kolem 500)

P.S. na jednom Kadettu to dělali v servisu takového vesnického typu a příjde mě to strašně moc našponovaný. Mám docela strach aby to nep.dlo. - ostatně je to důvod prooč váhám s montáží LPG do toho auta který je jinak ve vynikajícím stavu...
Díky

Re: rozvodový řemen
Autor: vrabi (IP zapsáno)
Datum: 04.08.2011 05:19

no napínák pokud vím jen tak "doplnit" nejde, u starších motorů na něj chybí nálitek k montáži a navíc je pak i úplně jiný kryt rozvodů. rozvoďák napínám od oka, žádný spešl přípravek nemám, tuším že pomůcka byla v polovině nejdelšího volného místa by měl jít přetočit silou o 90 stupňů.každopádně u motorů bez napínáku není třeba mít strach, už jsem dělal hodně opel benzínových osmiventilů se zničeným řemenem a nikdy se to nepotkalo, kdydsi tu někdo psal, že se mu to stalo, ale to byla dost vyjímka, běžně to odnese pouze řemen a to je vše ...



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil vrabi (04.08.2011 05:20)

Re: rozvodový řemen
Autor: Biggest (IP zapsáno)
Datum: 04.08.2011 07:49

Ja nasazuju remeny bez napinaku tak ze v nejdelsim miste jde silou zmacknout o 5mm. Po nastartovani to ma tokovy trosku jiny zvuk, ale za ujetych 1km se zmeni na "stary/dobry" :-) a nemel sem nikdy problem.

Ad: montaz LPG: neni se ceho bat. Ja na nej najezdil uz cca 110tkm a bez problem. A to mam klasicky podtlakovy system. Mel sem s tim nejaky trable ale to bylo dano spise vyrobcem nez systemem jako takovym. Dnes bych si dal Brc nebo Lovato nic jineho. Priste no... ale uz to mam vychytany a dloooouho sem nemel problem a snad ani nebudu mit. Tuk tuk. Jezdim za cca 7 - 7,5litru lpg na 100km. Coz pri rocnim nabehu cca 60tkm je celkem znacna uspora cca 70tis czk/rok. Montaz lpg me stala 17tis czk vc. plne prvni nadrze.

Re: rozvodový řemen
Autor: Johnny006 (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2011 10:47

Ad potkávání ventilů
Hmm mě se to tedy na C14NZ potkalo. To byla sice totální schnilotina s prasklou hlavou, na několika místech poťukaná a koupená původně jen kvůli gumám, LPG, tažnému zařízení a dalším dílům (za 1000Kč). Řemen tak 10 let starej potkal sem to 2 dny před konecem technický, tedy žádná katastrofa. Píšu to proto, že řemen prasknul při brždění motorem zkopce a asi proto se to potkalo.


Ad LPG
Souhlasím, jsem vyloženě fanda LPG u Astry se mi to sakra vrátilo (montáž byla před 7 lety cca ve 165tkm a teď má už něco kolem 450tkm. Akorát nevím jestli nekoupit radši třeba astru G a tam zainvestovat LPG. Ale asi to dám nakonec do Kadetta protože je velmi spolehlivý a v dobrém stavu, přestože má bohužel jen 4 kvalt.
LPG z výše popsaného vozu nakonec bohužel použít nemůžu, protože už je staré - prý to nejde přihlásit (ani bombu ani směšovač).

Ad napínák
Napsal sem to blbě o tom "napínáku" nemyslel sem "předělání na verzi s napínákem" protože to už jsem zjišťoval a vím že to nejde ani s výměnou krytu rozvodˇáku. Myslel jsem dílenský přípravek na kontrolu napnutí. No zkusím obě vaše metody i když je to stejně napnutí tak trochu na doufačku.

Re: rozvodový řemen
Autor: Biggest (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2011 11:31

x14sz se taky potka! motor 1,4 nechcuuuu :-) i když pantáta ho má v Corse (44kW) a je to péro jak hrom a baští to jak zapalovač - 5 - 5,5litru.

Re: rozvodový řemen
Autor: m.artty (IP zapsáno)
Datum: 05.08.2011 23:41

Čtrnáctcky se potkají, "napotkávací" motory jsou C16NZ a C20NE.

Johnny006: V garáži mi leží 5q z Kadetta s motorem C14NZ. Kdyby se ti hodila, byla by za cenu šrotu.

-------------------------------------------------------
'86 Opel Kadett GLS 5 dv. hatchback (C18NE)
'88 Opel Kadett GSI cabrio (C20NE)
'00 Opel Omega 2,5 TD (X25DT)

To:m.artty
Autor: Johnny006 (IP zapsáno)
Datum: 07.08.2011 10:13

Díky za pěknou nabídku. Z toho kadetta na díly jsem vytěžil všechno - mám i ten potkaný motor s převodovkou a myslím že je to asi taky 5q, ještě se ale kouknu. A jinak ta C14NZ co máš v garáži s tou převodovkou je funkční? No nic za pár hodin jedu na cyklo-dovču tak mi pošli třeba soukromou zprávu ať tady nespamujem smiling smiley a přečtu si ji jak se vrátím.

P.S. Kufr Astry F Caravan je k nezaplacení ad. foto...

Přílohy: LPG-small.JPG (182.5KB)  
Re: rozvodový řemen
Autor: lidbyt (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2012 20:58

mam asi neco podobneho chviplo mi to pak jeste nastartovalo a pak podruhy a to uz nic. dneska sem se na to podtobneji podival a mam itrzenej sroub u rozvodu a kdyz tocim klikovkou tak se mi rozvodak netocí. Urcite sundat hlavu a co pak s tim? jak je mozne ze se todle vubec stalo? spatne nastavenej rozvodovej remen...? auto Kadett a motor C16NZ diky za odpovedi

Re: rozvodový řemen
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2012 21:21

A kdy probehla posledni vymena rozvodu? Kterej sroub je utrzenej?

Re: rozvodový řemen
Autor: m.artty (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2012 21:24

C16NZ by se potkat neměla, ventily jsou dost hluboko v hlavě. V první řadě bych zkusil jen nastavit rozvody na rysky.

Jakej šroub máš utrženej?

-------------------------------------------------------
'86 Opel Kadett GLS 5 dv. hatchback (C18NE)
'88 Opel Kadett GSI cabrio (C20NE)
'00 Opel Omega 2,5 TD (X25DT)

Re: rozvodový řemen
Autor: lidbyt (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2012 21:27

prasknul sroub co drzí ozubeny kolo u u rozvodu . delal sem asi tak pred mesicem rozvody a vymenu gufer protoze to zralo olej. a vse sem pak nastavil jak melo byt a fungovalo to bez problemu az do te chvíle nez se to zastavilo.

Re: rozvodový řemen
Autor: miras3000 (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2012 21:42

jestli tím ozubeným kolem myslíš to co je na klikovce,tak by tam měl být klínek pro zajištění ,aby se kolo neprotočilo vůči klikovce ,který se ti střihnul. to by mohl být důvod proč se ti po otočení klikovky řemen nehne. stalo se mě to samý ,ale ne na opelu, povolil se mi jen ten šroub a o klínek se postaral čas sad smiley
jestli je to tvůj případ tak vysuň rozv.kolo a zkontroluj ten klínek

Re: rozvodový řemen
Autor: lidbyt (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2012 21:49

myslim to kolo jak je na vačkove hridely. a kdyz tocim dole klikovkou co jsou na ni pridelany valce tak ta se tocí ale rozvodovej remen u toho prokluzuje a vrsek tam kde se mi utrhnul ten šroub se ani nehne. snad jsem to popsal srozumitelne.

Re: rozvodový řemen
Autor: miras3000 (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2012 21:59

jestli to dobře chápu, tak otáčíš rozvodovým ozubeným kolem klikovky a na přímo na tomto kole ti to prokluzuje? máš dost napnutej řemen, nebo už to nejde zjistit kvůli tomu utrženýmu šroubu?a vačkou jde otáčet ?není zadřená?

Re: rozvodový řemen
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2012 06:12

Podle toho jak problem popisujes, tak sis tu vymenu rozvodu sam nedelal. Proto bych se obratil na toho kdo ano a domluvil se, co s tim hodla v ramci reklamace delat.
Horni rozvodove kolo se nemuze samo povolit, spis ho nekdo spatne, nebo vubec nedotah.

Tak ze sundat kryt rozvodu, vsechno prohlednout a na 90 procent bude stacit vymenit jen remen.



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Připojit soubor
  • Můžete připojovat soubory následujících typů: jpg, gif, bmp, pdf
  • Soubor nesmí být větší než 600KB
  • k tomuto příspěvku může být připojeno ještě 3 soubor(ů|y)
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 ********  ********   **    **        **  **    ** 
    **     **     **  ***   **        **  **   **  
    **     **     **  ****  **        **  **  **   
    **     **     **  ** ** **        **  *****    
    **     **     **  **  ****  **    **  **  **   
    **     **     **  **   ***  **    **  **   **  
    **     ********   **    **   ******   **    ** 
Powered by Phorum.