www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
4. Podvozek :  Technická poradna   brzdy, pružiny, řízení, pneu, jízdní dojmy 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Brzdová kapalina
Autor: Mirek (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2005 05:48

Zdravím všechny mám jeden dotaz budu měnit brzdovou kapalinu na Astře F kombi s ABS a nevím kolika a od jakého výrobce koupit. Specifikace by měla být DOT4 ale množství a doporučeného výrobce jsem nikde nenašel. Díky za vaše názory.

Re: Brzdová kapalina
Autor: vrabi (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2005 07:47

mělo by stačit 0,5 l a slušná je třeba tato [www.velvana.cz] , lze koupit samozřejmě i dražší zahraniční, ale tato bohatě splní všechny parametry

Re: Brzdová kapalina
Autor: Tomáš (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2005 13:23

Lidi jakou životnost má brzdová kapalina? Já mám tu nádobku pořád plnou, ale nevim co je to za kapalinu a jak je stará.

Re: Brzdová kapalina
Autor: Cacio (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2005 15:46

Brzdová kapalina vydrží asi 2 roky. Pak by se měla vyměnit. Jestliže nevíš, jak dlouho ji máš, vyplatí se ji vyměnit. Stojí to pár korun. Plechy jsou dražší.
Trochu teorie:
Brzdovka je kapalina s vysokým bodem varu, která ale váže na sebe vodu. Do 2 let br. kapalina ztratí bezpečné procento účinnosti a je doporučena výměna. Kapalina, která je v brzdovém systému 5 a více let se stává v podstatě vodou. Ta se při opakovaném brždění vypařuje, systém se zavzdušní a nebrzdí. A že takových aut u nás jezdí.
Jednu dobu se uvažovalo, že na STK budou kontrolovat bod varu brzdové kapaliny. Bohužel se tak dodnes neděje.

Re: Brzdová kapalina
Autor: MARTIN (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2005 18:27

Chlapi,hlavně si odpojte baterku při odvzdušnování brzd.To platí pro vozy s ABS,jinak to neodvzdušníte...

Re: Brzdová kapalina
Autor: Mira (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2005 08:15

Nej je Lucas! Me nejvyssi bod varu! A cena je v pohode!

Re: Brzdová kapalina
Autor: Tomino (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2005 09:25

MARTIN : proč se musí odpojit baterka ????

Re: Brzdová kapalina
Autor: MARTIN (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2005 16:51

Tominotongue sticking out smileyři zapojené baterce je ABS aktivní i při vypnutém motoru a zapalování.Při odvzdušnování,kdy se sešlapuje pedál silou až na podlahu by to porád registrovalo zablokované kola a tudíš pořád propouštělo,tak že bys případný vzduch vlastně nevytlačil s okruhu ven..

Re: Brzdová kapalina
Autor: Pluhy (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2005 18:01

Kudy a jak mam vypustit starou kapalinu???

Re: Brzdová kapalina
Autor: paša (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2005 05:11

cez odvzdušňovacie šróby

Re: Brzdová kapalina
Autor: Michal01 (IP zapsáno)
Datum: 15.05.2006 11:32

Ahoj
Chci se zeptat jestli je problem pouzit brzdovou kapalinu Synto HD 205 misto doporucene Sytnol HD 260?

Vim,ze ma nizsi bod varu, ale je skutecne nutne tam mit 260ku? Mam totiz doma par plechovek co mi zustalo po starim aute a chci ji pouzit i do me Astry F.

Dik za nazory

Michal, Astra F Caravan X16XEL

Re: Brzdová kapalina
Autor: JardaF (IP zapsáno)
Datum: 15.05.2006 12:20

Nešel bych do toho. Jednak ta 205-ka (DOT 3) neodpovídá specifikaci (přestane Ti to brzdit v okamžik, kdy to budeš nejvíc potřebovat, někde při táhlém brzdění z vysoké rychlosti nebo nedejbože z pořádného kopce), jednak těch pár plechovek, co máš doma, už nějakou dobu existuje a tedy i stárne - nejde jen o obsah vody v brzdovce, ale i o chování k gumovým součástkám, těsněním apod. - až to netěsní, je pozdě.... Na kapalině bych nešetřil.

Re: Brzdová kapalina
Autor: Beruna (IP zapsáno)
Datum: 15.05.2006 18:45

To Micha101: Jestli chceš ušetřit 100 Kč, tak ji tam nalej protože víc jak jednu plechovku tam stejně nenaleješ. Jinak za tu stovku potom ani nekoupíš tabulky pod RZ, až to rozflákáš.

Re: Brzdová kapalina
Autor: martin (IP zapsáno)
Datum: 15.05.2006 22:04

Rozflákal tu prosím vás někdo z vás auto kvůli staré brzdovce??? Nechci problém zlehčovat, ale mám najeto už hodně kilometrů, odhaduji že přes milion a většinou na starších autech, ne že by byly ve špatném stavu, ale nikdy jsem neměnil brzdovku po dvou letech, mám dokonce pocit, že to bylo něco přes pět let, většinou jsem měnil brzdovku při větší opravě brzd. Jak jsem napsal, najezdil jsem toho hodně, ale brzdy mě nikdy neselhaly. A tak se opět ptám, "rozflákal někdo z vás auto, kvůli brzdovce???". Jinak nic ve zlým, jen mám pocit že tu přeháníte a moc baštíte klíny co vám výrobci tlačí do hlavy aby prodali. Martin.

Re: Brzdová kapalina
Autor: JardaF (IP zapsáno)
Datum: 16.05.2006 04:33

Podívej, jde to dělat i takto : Do chladiče vodu z kohoutku (neboj, neuvaříš to), do motoru olej M 6 AD a dlouho neměnit (bude-li ho tam dost a motor bude starší, taky to asi nezadřeš), na kola protektory, brzdovku o třídu lacinější a ještě starou atd... Abys nebaštil klíny od výrobců, kteří chtějí jen prodávat... Klidně to tak udělej - je to Tvoje věc. Ale pak se zbytečně neptej. Když chceš fundovanou odpověď, přečti si návod na údržbu a opravy vozidla - tam ji máš. A je to o HD 260.

Re: Brzdová kapalina
Autor: Beruna (IP zapsáno)
Datum: 16.05.2006 05:21

No když potom jede člověk s naloženým autem a celou rodinou na dovolenou a sjíždí z hor k pobřežní magistrále u Baška Vody v Chorvatsku, na sluníčku tak 45 stupňů, vzadu řvou polovařený děti, nebo když se sjíždí z trojúhelníku Švýcarsko, Itálie, Německo, tak nevím jestli má člověk čas přemýšlet jestli to začne vařit nebo ne. Já mám radši klid.

Re: Brzdová kapalina
Autor: Dieselpower (IP zapsáno)
Datum: 16.05.2006 11:16

Na brzdovce šetří jen blb to říkám otevřeně...

Re: Brzdová kapalina
Autor: vrabi (IP zapsáno)
Datum: 16.05.2006 11:32

to martin: ano při běžném ježdění pravděpodobně brzdovku neuvaříš, ale v dlouhém klesání s naloženým autem je to o něčem jiném, mám to vyzkoušeno když jsme převáželi z něměcka kdysy dávno dacii s vysypanou převodovkou na laně, jelikož mi jela z kopce rychleji než tem co mě táhl musel jsem přibržďovat skoro celý sjezd z hor, v polovině kopce se mi uvařila brzdovka propadl se pedál a auto nebrzdilo :-(, po takovéhle zkušenosti tě přestane trápit jestli máš dát 100,- za novou brzdovku nebo ne, ano 2 roky jsou opravdu dost brzy, nicméně za krajní mez považuji 4-5 let, do auta patří jen taková brzdovka jaká je předepsaná a pokud se mění komplet tak vždy z nového nenačatého balení, to co občas vidím u lidí v nádržkáh na brzdovku za humus je vyslovené hazardování se zdravím jejich i ostatních. jinak zase opačný případ je lití "závodních" brzdových kapalin da starších aut, čím má totiž kapalina vyšší bod varu, tím více do sebe absorbuje vodu a je agresivnější vůči součástkám brzd, takže lít do škodovky kapalinu DOT5 je také nesmysl.

Re: Brzdová kapalina
Autor: martin (IP zapsáno)
Datum: 16.05.2006 11:33

Teda vy jste jako vosí hnízdo, člověk do vás trošku píchne a už se to hemží...Nepochopili jste mě, samozřejmě že šetřit na brzdovce je blbost, já sám když něco dělám tak už to dělám pořádně a neřeším úsporu 100.-kč, vlastně ani 1000.- kč, prostě dělám to co nejlíp. Na druhou stranu tady ale "lítají" dost silné výrazy a mnohdy od teoretiků, ruku na srdce, pánové. Většinou tyto rady slýchávám od lidí co mají naježděno tolik co já nacouváno. Tak už se nečilte, nechci se hádat, jen jsem chtěl odlehčit příliš hustou atmosféru na silné výrazy. Včetně posledního příspěvku. Martin.

Re: Brzdová kapalina
Autor: JardaF (IP zapsáno)
Datum: 18.05.2006 06:03

Jsem možná jen suchý teoretik, ale starám se ve své práci o nějakých dvacet autíček, z toho polovinu nákladních, všehochuť nejrůznějších značek a stáří, a dělám to tak, aby ti moji řidiči - mladí i staří - mohli skutečně najet tolik, kolik já nacouvat a nemusel jsem jim příliš často chodit na pohřby. Denně se žeru zevnitř i zvenčí kvůli penězům, protože můj ctěný zaměstnavatel by nejradši jezdil s auty doknekonečna a zadarmo a nic do nich nedal. Přesto vždycky dávám do všeho předepsané náplně. Tak to, prosím, udělej taky tak. Starou brzdovku DOT 3 dej do auta tchýni - ta to určitě ocení - a pošli ji někam daleko... A nic ve zlým - jen tě zrazujem od toho, abys si zadělal na malér.

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 **        ********   **     **  ********  **     ** 
 **        **     **   **   **   **    **  ***   *** 
 **        **     **    ** **        **    **** **** 
 **        ********      ***        **     ** *** ** 
 **        **     **    ** **      **      **     ** 
 **        **     **   **   **     **      **     ** 
 ********  ********   **     **    **      **     ** 
Powered by Phorum.