www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
1. Obecné :  Technická poradna   názory, rady, dotazy 
Jdi na stránku: Předchozí1234567Následující
Aktuální stránka: 2 z 7
Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: m.artty (IP zapsáno)
Datum: 19.12.2008 11:34

Jestli někdo chce vědět něbo bližšího k uložení do depozitu, tak asi bude muset navštívit příslušný magistrát/městský úřad a tam se na všechno poptat. Jen je potřeba vstát o 2 hodiny dřív a pak stát 2 hodiny před úřadem a bránit si své místo ve frontě....a potom, když se možná dostanete na řadu. Paní u přepážky se usměje a řekne Vám, proč jste nepřišel dřív, já teď nemam čas to řešit.... byl jsem tam ve středu, v pondělí tam jdu znova.

-------------------------------------------------------
'86 Opel Kadett GLS 5 dv. hatchback (C18NE)
'88 Opel Kadett GSI cabrio (C20NE)
'00 Opel Omega 2,5 TD (X25DT)

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: JardaGSi (IP zapsáno)
Datum: 19.12.2008 11:34

Omlouvám se!
Zapomněl jsem tam napsat, že to, co jsem psal platí pro Prahu!!!
Předpokládal jsem, že je to všude stejný..

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: Adal (IP zapsáno)
Datum: 19.12.2008 12:33

Tam někdo psal, že při vložení SPZ do depozita je třeba mít platnou technickou prohlídku a zaplacené povinné ručení. To se mi nějak nezdá, protože jsem dával SPZ-ky od auta, se kterým jsem nejezdil léta a neplatil ani povinná ručení - byl bych blázen, abych to riskoval (vždy jsem si zaplatil jen povinné ručení s omezenou dobou platností)a klidně mi to vzali.Technickou si udělám, až si někdy SPZ zase vyzvednu (na co si dělat technickou do depozitu, když nebudu zase leta jezdit a stejně mi to propadne?).Horší by bylo, kdybych to zapomněl prodloužit, že by mi třeba vyřadili vozidlo z registru, které bych nikdy potom už nemohl přihlásit. To taky nikdo neřekne, jak je to s tím prodlužováním depozita a sankcemi ?
Také nerozumím tomu, proč nutí všechny platit povinné ručení, pokud nemáš SPZ v depozitu. Lidi ovšem jezdili i bez povinného ručení a tím to zkurvili nám, kteří jsme odpovědní a zaplatili jsme si jen třeba na 3 měsíce.Policajti přece kontrolovali, jestli máš zaplacené povinné ručení nebo ne ? Jak se zamezí tomu, že si tedy všichni sice zaplatí povinné ručení, ale neudělají si zase technickou ? Nijak, protože bez technické kontroly ti pojišTovna stejně nic nezaplatí , tak na co platit ještě povinné ručení ? Jak se donutí lidi jezdit bez technické kontroly ? To se bude zase na TK předvolávat povinně jako za komunistů ? Žádný bič asi nebude dokonalý. Jen se zatím bude vybírat celoroční povinné ručení (případně sankce) za vozidla, se kterými se jezdí jen pár dní v roce.
otrávený sběratel veteránů

Pozn.) dříve stál depozit 20 Kč a dnes již 100 Kč.
Mám také pocit, že po vyzvednutí SPZ z depozita je nutno pokaždé provést technickou prohlídku, i když je ještě v platnosti. Možná se to již ale změnilo.

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: salora (IP zapsáno)
Datum: 19.12.2008 13:24

To:adal ,s tvým názorem sice souhlasím poněvadý jsem rovněž celou dobo téhož názoru nicméně se musíme řídit podle těch zákonů které my neovlivníme,je ale pravdou že se to převážně u mnoha řidičů mohlo a také skutečně zneužívalo,já jsem si také donedávna myslel že pokud budu mít vozidlo nasvém pozemku případně garáži apod. /prostě vůz nebude stát na komunikaci jako je byt jen parkoviště/ SPZ nemusím odevzdávat a pokud bych to pokušení měl vyjet na silnici je tu dostatečná hrozba v podobě pokuty až do výše 25000,-Kč.Držel jsem se toho převážně po vyjití této vyhlášky poněvadý mě v tom utvrdil dokonce krajsky odbor dopravy který jsem poté navštívil abych si osvětlil situaci a tam mě řekla paní referátu dopravy že ano tato /výše mnou zmíněná/ varianta může býti brána v potaz a pouze v případě nějakého vyšetřování např. dopravní nehody v souvislosti s třeba ujetím od dopr. nehody apod. by po dobu vyšetřování na základě podnětu dopravní policie /příp. celostátní/ musel podepsat čestné prohlášení že jsem v udanou dobu s vozidlem nejel.To mě upevnilo v názoru že můj postup je správny ,jenže postupem času když jsem narazil na téma zák. pojištění jsem najednou dostal informaci od české pojištony že vůz pokud zruším poj. smlouvu musím od ukončení data po nejpozději 7 dnech bud sjednat zák. pojištění nové /třeba i u jiné pojištovny/ nebo odevzdat SPZ do depozita jinak hrozí sankce pokuty apod.což mě natolik vyděsilo že si již nyní přes zimu raději SPZ odezdám do dep. a pak zruším smlouvu zák. pojištění.Je ještě třeba dodat že jsem od jednoho dokonce právníka na tehdejším krajském úřádě odb. dopravy obdržel informaci velmi zavádějící a to že se každý právník to může vyložit po svém a úplně jinak tak to už rozum zůstává stát když užani oni se nemohou sjednotit v jednotný názor.

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: JardaGSi (IP zapsáno)
Datum: 19.12.2008 21:47

Ahoj lidičky!
Jak to tady tak čtu, tak jiný kraj(okres), jiný mrav...
V Praze je to tak, jak jsem napsal dřív, ale třeba na Praze východ to jde vložit i bez platné STK...
Jinak teďka jsem ukládal v listopadu motorku a chtěla po mně vidět zelenou kartu, tak nevim...

to salora:
Ještě jsem se bavil se známou z DI a uvažuje se prý o dost výrazném zdražení depozita (v řádech stokorun! - mělo by to být podle obsahu motoru). Zatím jsou to jen řeči, ale je dost možné, že k tomu opravdu dojde. Zatím na DI nemají ani prováděcí vyhlášku o vybíraní EKO poplatků + změnách v legislativě dle novely zákona 56/2001 Sb., takže sami nevědí, co od ledna bude - tady se proslýchá, že možná dojde k odložení vybírání poplatků cca o 1/4 roku.
Jsem fakt zvědavý jak to po Novém roce dopadne...

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: TDD (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 18:16

zdravim;
jedna cerstva zkusenost k ulozeni znacek do depozitu i kdyz v opacnym smeru...;
znacky jsme ulozil pred 3 rokama a od ty doby jsem s nima vubec nic nedelal, ani neprodluzoval "ulozeni znacek" (coz se dle predpisu delat ma ale ja to nevedel); autu jsem zrusil samozrejme tenkrat pojistku (kvuli cemu jinymu se taky znacky ukladaj?!) a cca pred 1,5 rokem propadla STK;
vcera jsem si byl znacky vyzvednout zpatky, na tyden stary doporuceni vedouciho odboru dopravy jsem si uzavrel povinny ruceni, nic vic jsem udajne nemel potrebovat;
u okynka jsme s pani dovyplnili "zadost o zmenu udaju" ve smyslu "ukonceni depozitu", pani si nato vsimla, ze se mi mezitim zmenila adresa, vzala si zadost, velkej technicak, zaplatil jsem 50 Kc za zmenu adresy!!! ve velkym technicaku a cca za 10 minut jsem odchazel se znackama i dokladama...;
doklad o uzavreni pojistky vubec videt nechteli! zadny dalsi poplatky jsem taky neplatil...;
no a ted Vam musi prece bejt vsechno jeste jasnejsi smiling smiley
at to frci
TDD, Astra F Car, 1997, 17TDS

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: serzant1 (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 19:16

Mám avii v depozitu 6 let,nic jsem s ní nedělal STK je dávno propadlá a chtěl bych ji zrušit.Jak to mám udělat a kolik to bude asi stát,nevíte to někdo?

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2008 22:02

To jsem netusil ze Opel delal i avie sad smiley

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: Ivana Felixova (IP zapsáno)
Datum: 02.01.2009 09:56

Šárka napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli jdou dat
> SPZ do depozitu, kdyz neni auto pojisteno a nemá
> technickou a kolik to stoji? Děkuji!

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: salora (IP zapsáno)
Datum: 02.01.2009 10:10

No to je opravdu otázkou,když si přečtete výše uvedené příspěvky tak zjistíte že je to různé asi podla nálady administrace byt to zní podivně asi výklad vahlášky se bud dá vyložit různě /což je další poruna naši legistlativy/ nebo pracovníci na D.I. tomu nerozumí a jsou nekompetentní.
Mě osobně by zajímala v této souvislosti trochu jiná věc a to jak např. obejít ekologickou dan která v mém případě asi dělá /vozidlo vyrobeno r, 1988/ rovných 10 000,-a to nikoliv nekalým úmyslem ale regulérním způsobem a to odevzdáním SPZ do depozita /jakoby na stálo/než mě klepne pepka,zní to možná podivně a pokud by tato možnost byla asi by to využila spousta jiných lidí a nečekali by na sklonku roku ve frontách,byt se našla skulinka některých řidičů s tím že fiktivně nahlásili odcizení vozidla a ve skutečnosti ho nabídli sociálním živlům apod. k rozebrání.

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 02.01.2009 11:03

Dneska uz nejede do depozitu vlozit vozidlo, resp SPZ/RZ na neurcito, ale po roce budete vyzvani k vyzvednuti.

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: salora (IP zapsáno)
Datum: 02.01.2009 12:45

jj tak už tomu rozumím,je to jak jsem se domníval že si to prostě honem stačili ochránit a zajistit to vybírání dane.Ale matně si právě pamatuju že si to někteří výše co reagovali psali že si SPZ šel vyzvědnout až po 3 let apod. takže to už patří minulosti.

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: JardaGSi (IP zapsáno)
Datum: 02.01.2009 15:07

Salora:
Pokud byly doklady uloženy do 30.4.2004 včetně, jsou tam uloženy bez omezení (a to by mělo platit pro celou ČR)!
1.5.2004 vešla v platnost novela zákona 56/2001 Sb., kde už jsou depozita ošetřena - i MDČR vydalo platnou prováděcí vyhlášku. Ovšem i po tomto datu neexistovala žádná sankce za to, že tam ty doklady zůstanou déle:-)...tedy jediné, co ti hrozilo je to, že tě děsivě sepsula paní za přepážkou, že jsi lempl a kdesi cosi, nicméně ti papíry dala.
To by se mělo změnit od 1.1.2009 - tedy záleží s čím přijde MDČR a hlavně jak si prováděcí vyhlášku od MDČR přeberou na tom daném magistrátu (odtud ty drobné niance ohledně uložení bez STK a někde jenom s platnou STK atd.). Dále by se v návaznosti na tyhle novoty měla upravit i cena za poskytnutí depozita a to dost podstatně (tohle se proslýchá v Praze - ale stylem jedna paní povídala).

Nicméně kapku nechápu, čím by sis pomohl, kdybys měl papíry v depozitu? Stejnak by si s tim nemohl jezdit. Navíc třeba v Praze nejdou doklady deponovat, pokud
nejsi zapsaný jako majitel vozidla (malý TP - ORV - není na tvoje jméno), takže tý dani stejně neujdeš. Nevím, co máš s tím autem v plánu, nicméně opět v Praze a myslím středočeském kraji platí, že vozidlo, které bylo na někoho odhlášeno (tj. jsi v mezikolonce) do 31.12.2008 včetně, nepodléhá při dohlášení ekologické dani (opatření kvůli frontám)!!!
Dále by od 1.1.2009 mělo přijít do platnosti, že vozidlo lze trvale vyřadit z registru vozidel oproti čestnému prohlášení (tedy bez potvrzení o EKO likvidaci), že bude použito jako např. soubor náhradních dílů apod. kde samozřejmě hrozí při jednání v rozporu s čestným prohlášením tvrdá snakce! Ovšem vozidlo lze trvale vyřadit z evidence, pokud jsi opět majitel (malý TP na tvoje jméno).
Nicméně zde je to opět ve hvězdách, jak to dopadne - MDČR ani třeba MHMP ještě nevydalo prováděcí vyhlášku zabývající se touto tematikou.

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: salora (IP zapsáno)
Datum: 02.01.2009 17:33

to: JardaGSi
děkuji za výstižný a vyčerpávající popis kolem tématiky ekologické daně,i když některým statím nerozumím tak v podstatě je to dáno i tím že rovněž asi nevíš co a jak se chystám se svým vozidlem naložit.Já mám konkrétně M.B.190 D a je to r.v. /bohužel 1989/čili ta nejvyšší kategorie tz. 10 000,-tz. že v dané situaci se nebudu asi moc hnát do prodeje tohoto vozu byt dřív nebo později v úmyslu si jiné /další/ ne nové auto pořídit chci.V případě že ho budu chtít prodat hold budu muset sjednat nějakou cenu za něj a posléze /abych auto prodal/z této ceny odpočítat těch oněch 10000 když to naopak připočítám nebylo by auto prodejné,v dané situaci odhadní cena =45000,- - 10000,- = 35000 .Nebo si poříditnaopak další /stejné/auto bez papírů ale v dobrém zachovalém stavu a ze dvou přetvořit na slušné auto pro další roky protože si myslím že to s tou výši té ekologické daně trochu na naše poměry přepískly,ale když už bych se později přece jen rozhodl koupit jiné auto pak jedině co splnuje beze zbytku tu nejpřísnější normu na emise ale ojeté.

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: Gizmo_CZ (IP zapsáno)
Datum: 02.01.2009 17:56

Proč si myslíš, že zavedli tu ekologickou daň? PRÁVĚ PRO TO, ABY SE ZBAVILY VRAKŮ.

.



Opel Astra F Caravan X17DTL r.v.95


Promiň jsem "chudší duchem" pomalu mě to myslí. :-)

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: JardaGSi (IP zapsáno)
Datum: 02.01.2009 18:59

Gizmo:
Nemáš pravdu až tak úplně. Bylo to nejdříve myšleno tak, že tato daň se aplikuje pouze na ojetá auta, která se dovezou ze zahraničí za účelem přihlášení a dalšího provozování na území ČR. A ano, bylo to kvůli tomu, aby se tím omezil dovoz starých vražd - výrazně omezil, ale nazakázal! Bohužel tento vcelku rozumný nápad se nelíbil evropskému parlamentu, dle kterého by tímto krokem výrazně zvýhodnil tuzemský trh s ojetými auty. No a tak se naše vláda rozhodla udělat to pro všechna auta. Taky proč ne, peníze z toho tečou do státní kasy. Tedy efekt vymýcení starých aut, které tu ale jezdí už desítky let (škody 120, warťase, favority a spol.) z našich silnic nebyl úplně tím jádrem pudla! Sere mě na tom ale to, že pokud se tedy rozhodnu auto ekologicky zlikvidovat, musím za to taky tučně zaplatit - mrkněte teďka do likvidačních firem, o kolik po novém roce podražily. Takže prostě mám staré auto, které už nejde prodat a chci ho zrušit = mám černého petra a dělám státu oslíčku otřes se. Mají to dobře vymyšlené na nás!

Salora:
Já jsme tam tak nějak psal, co se se starými auty tak vesměs dá dělat. Jinak ale nevím, pod který kraj ty spadáš = všude se to může trochu lišit.
To cos napsal tady, mi přijde jako klasický případ normálního človíčka (včetně mě), který má staré autíčko, jehož cena teď přes noc spadla takřka o půlku dolů sad smiley ...
Pro tvou situaci mi přijde nejrozumnější asi auto tzv. dojezdit - prostě jakmile se začne neúměrně sypat, hodíš ho ze skály (dnes rozuměj, EKO zlikviduješ smiling bouncing smiley), případně pokud už jsi ve stadiu, že se to sere příp. umírá to na hnilobu prodej to klidně pod cenou, dokud je čas.
To s přetvářenímdvou aut do jednoho je ošemetný - takových lidí teď bude víc, a myslím, že po tom půjdou. Tedy nevím, co se u tebe pod tímto pojmem skrývá, nicméně klasika je taková - mám dvě auta, jedno má zdravou krásnou kastli - jejda, zrovna to s jiným VIN, než mám v papírechspinning smiley sticking its tongue out - z mýho starýho přehodim motor, sedačky a radio a hurá na silnici the finger smiley - to bych asi nedělal - v týhle cenový kategorii je to zbytečnej risk...Nemluvě o tom, že sehnat pěkný auto bez TP, který není kradený je docela potíž - přece jen už cca 4.5roku platí ekolikvidace - tedy po ČR moc nejsou a dovážet to z cicziny? To bych se na to opravdu vykašlal...
Navíc, máš jeden vrak na zahradě = žena bude vyvádět, cos tam dotáhl za bordel hot smiley...
Ovšem pokud jsi srdcař to tohodle medvídka třeba jako já do Kadettu GSi, naprosto ti rozumím a doporučuju chvíli počkat a sehnat si další(ho) na zahradu na díly a vesele jezdit ještě pár let a držet mazlíka při životě.
Jinak letos začíná od 1.9.2005 platit EURO5, takže předpokládám, že tak příští, přespříští rok dojde opět k novelizaci 56/2001 Sb. a EURO 3 bude vzhledem k inflaci kolem třeba 5000 a starý káry do rv. 1990 půjdou kolem 15000...

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: Gizmo_CZ (IP zapsáno)
Datum: 02.01.2009 19:30

Likvidace autovraků

Pokud automobil není kompletní, zákazník hradí:

Kompletní automobil ZDARMA
Chybějící: Motor 1000,- Kč
Převodovka 700,- Kč
Světlo 100,- Kč
Dveře 1ks 200,- Kč
Kapota 200,- Kč
Baterie 250,- Kč
Kolo 1ks 100,- Kč
Neúplný interiér ZDARMA
Tapecír + Sedačky ZDARMA
Odvoz bez vystavení likvidačního protokolu ZDARMA
Nakládka 100,- Kč/auto
Doprava 12,- Kč/1 km

.



Opel Astra F Caravan X17DTL r.v.95


Promiň jsem "chudší duchem" pomalu mě to myslí. :-)



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Gizmo_CZ (02.01.2009 19:31)

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: JardaGSi (IP zapsáno)
Datum: 02.01.2009 21:28

Jenom jestli je to autorizovaný podnik na ekologickou likvidaci;-)... Obyč papír ze šrotu nestačí!
A taky jestli to platí pro všechny auta...třeba pro 120ku...
Ale jinak kéž by bylo víc takových!!!!



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil JardaGSi (02.01.2009 21:32)

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: salora (IP zapsáno)
Datum: 03.01.2009 06:51

To:JardaGSi to že to na nás /obyčejné chudáky/má stát dobře promyšlené není pochyb ostatně si to počínaje Julinkem sami posrali a doufám že už lidi nebudou tak blbí a budou zase volit ODS ono i CSSD není žáden zázrak ale pro lidi přece jen více udělají než oni,svou politikou škrtilů se totiž ODS snaží za každou cenu lidem pokrátit co se dá a pak se vychloubat jaký máme nízký schodek,jen na sociálním chcou lidem bez zaměstnání ted od nového roku dát za měsíc ze 3200 na 2200 což je nehoráznost a žene to lidi do likvidity/což se o jejich platech říci nedá/to jsem už ale v jiném tématu takže zpět,ptáš se že nevíš co se pod pojmem /ze 2 aut udělat 1/ u mě skrývá,no není to žádná vypočítavost ale z nouze ctnost,prostě se jen snažím za co možná nejmenších nákladů utáhnout provoz auta které potřebuji defakto skoro výhradně jen na chalupu a poněvadž jsem nyní bez zaměstnání snažím se tak jako myslím si i převážná většina motoristů vytvořit jakýsi kompromis,jak vidno pomali ale jistě se stává/ mít auto /luxusem .Jenže jezdit např. hromadnou dopravou nevyjde také o moc levněji a navíc si toho tolik člověk nemůže sebou moc vzít.No chtělo by to asi ještě rozjet ty ceny za ekologickou likvidaci tady myslím by mohli přijít na řadu romové kteří by se toho mohli dobře zhostit jen jim dát licenci a pojdme na to,nezaměstnanost romů by určitě klesla,je ale zase pravdou že údajně klesly drasticky ceny šrotu,takže to hold my vlastníci starších aut nemáme na všech frontách lehké.No a co se týče té snahy státu aby zabránili dovozu starých aut tak je to jen jejich politika zájmu státu protože mám na to dost odlišný názor,pořád totiž u nás celkově jezdí daleko větší počet /vraků/ z naší bývalé socialistické éry než ty co se k nám dovezou navíc musejí mít tyto dovozové ojetiny tz. TUV to znamená STK a např. v německu to není jak u nás že dáš technikovi pod ruku 500,- a máš královské emise apod. a jedeš se čmoudákem vesele dál,tam jsou takové přísné mechanismy že jde o místo a to si každý rozmyslí u nás naopak jak říkal ke konci si samotný Jakeš je to pořár takové lážo plážo.

Re: Uložení SPZ do depozitu
Autor: milanS (IP zapsáno)
Datum: 03.01.2009 09:06


Jdi na stránku: Předchozí1234567Následující
Aktuální stránka: 2 z 7


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 **     **  **    **   ******    ********  **     ** 
 **     **  **   **   **    **      **      **   **  
 **     **  **  **    **            **       ** **   
 *********  *****     **   ****     **        ***    
 **     **  **  **    **    **      **       ** **   
 **     **  **   **   **    **      **      **   **  
 **     **  **    **   ******       **     **     ** 
Powered by Phorum.