www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
3. Elektrika :  Technická poradna   ECU, osvětlení, přístrojová deska, čidla 
Jdi na stránku: 1234567Následující
Aktuální stránka: 1 z 7
Automat. rožínání světel
Autor: R@dek (IP zapsáno)
Datum: 12.04.2006 09:52

Čau kluci, dodělával si někdo z vás do auta tuhle vychytávku? Docela dost je o tom napsáno na:
[opelclubrenbau.cz]
Tak by mě zajímalo, jestli někdo nemá zkušenosti, zda je ve všech astrách standardně tento konektor severské výbavy montován? Neví někdo z vás, kde sehnat protikus toho konektoru (a za kolik)? Dodělání této automatiky by pak byla otázka tak 200 stovek. V oplu nabízeli relé automt. rožínání světel za 500(samo cena bez montáže).

Re: Automat. rožínání světel
Autor: Petr A-C C14NZ (IP zapsáno)
Datum: 12.04.2006 11:05

No konektor ma oznaceni K59 a v Astra F je ve sloupku rizeni, kdyz kouknes zespodu pod volant tak tam je kryt, ktery vyloupnes a pod nim je drzak. Jestli mas tu vybavu, tak to poznas tak, ze otevres pojistkovou skrinku a kouknes se zda mas osazenou pojistku F27. Jde krasne videt jestli tam jsou kontakty, pokud si nejses jistej tak vytahni nejakou osazenou a bude ti to jasne. Jinak konektor - protikus jde sehnat a stoji 4,- kc - slovy ctyri koruny.
Jinak ja tu pripravu nemam a chystam clanek jak to snadno dodelat vcetne zapojeni automatu a bohate fotodokumentace.

Jeste dotaz, ta cena 500,- u Opel za to rele je spravna ?



Příspěvek upraven (12. 04. 2006 13:29)

Re: Automat. rožínání světel
Autor: R@dek (IP zapsáno)
Datum: 12.04.2006 13:41

Jo ta cena byla prezentována v Olomouci tak 14 dní zpět. ovšem ten technik mi nebyl schopný říct, jestli mi stačí koupit to relé, nebo jestli bych tam musel auto nechat a něco by dodělávali (což by byl asi pěkný flastr). Navíc mě s*re když je v elektrice něco, co nevím jak se bude chovat a jak to spravit když se pos*re.
PETR A-C: To zapojení nebude zase tak složité a jediné co mě brzdí je zjistit jestli tam tu přípravu mám - takže se kouknu a pak ještě sehnat ten konektor. Kde je ten konektor k sehnání a má nějaké své označení?

Re: Automat. rožínání světel
Autor: marselino (IP zapsáno)
Datum: 12.04.2006 14:59

Určitě dobrá věc!
Ale mně by spíš zajímalo zda se na trhu objeví tzv. světlomety pro denní svícení. Mají příkonově slabší žárovky(některé i vysoce svítívé diody) tudíž i levnější provoz a údržbu než klasiky H4 a jiné. A na zviditelnění vozu to bohatě stačí. K nim pak nainstalovat ten automat a je po starostech.



Astra F X16SZ LPG

Re: Automat. rožínání světel
Autor: R@dek (IP zapsáno)
Datum: 12.04.2006 15:47

Marselino: něco málo o tom najdeš tady [www.opelastra.cz]
Samozřejmě taky uvažuju o těchto světlech a automatu - to už by nebyl problém, hlavně se mi nechce zbytečně trápit ty H4 a alternátor :-). Takže nejdřív automat abych neplatil pokuty a pak už jen v klidu počkat - myslím že o ty světla bude zájem a za nějaký čas v tom bude jasněji.



Příspěvek upraven (18. 04. 2006 08:20)

Re: Automat. rožínání světel
Autor: tc4ee1 (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2006 16:37

zdravičko všem. řekl bych že tu přípravu mam nachystanou i s pojistkou takže jen by mě zajimalo jak dal pokračovat jestli nemate někdo bližší info .
Dík za každou radu ludektatak@centrum.cz

Re: Automat. rožínání světel
Autor: Crkyk (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2006 06:53

Světla na dení svícení jsou již na trhu vyrábí je Hella a už jsem je montoval stály před rokem 1200Kč

Re: Automat. rožínání světel
Autor: R@dek (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2006 08:35

TC4EEL: Jak pokračovat dál? Buď u opla nebo někde sehnat relé - prodával to i Palič z opelclubrenbau. Já sem se díval a přípravu na to v autě nemám :-( Vzhledem k povinostem se ke konstrukci toho relé dřív jak za měsíc nedostanu...

Re: Automat. rožínání světel
Autor: Pavel Leták (IP zapsáno)
Datum: 21.04.2006 09:30

Tak sem se včra koukl pod krytku pod volantem a našel sem tam konektor - bílý plochý na osum kontaktů a osazený sedmi vodiči. Je to ten na automatické osvětlení? Jaké relé se k němu připojí? Ptal sem se u Opla u nás a bylo mi řečeno, že za montáž denního svícení si vezmou asi 1500 Kč a to bez DPH!!! Zloději! Samozřejmě jim ty prachy do chřtánu nedam! Jinak mam Opel Astra F X14XE. Díky za odpověď.

Re: Automat. rožínání světel
Autor: Petr A-C C14NZ (IP zapsáno)
Datum: 21.04.2006 12:40

No me se hned zdalo jak R@dek psal, ze to u Opel stoji 500,- jaksi malo proto jsem se ptal jestli si je jistej, protoze jsem vedel, ze se cena origo pohybuje kolem cca1300,-.
Panove, jak jsem psal tak pripravuji clanek jak na to vcetne nekolika zapojeni. Ale casu je zoufale malo ale doufam, ze to do konce kvetna zvladnu. Takze me prosim nepiste na mejl, at Vam to poslu, protoze zatim mam par fotek, nekolik zapojeni a pacham popis jak na to. Tem nedockavcum radim at se kouknou po netu nebo at si koupi origo. Tech zapojeni bude nekolik - bez zpozdeni, se zpozdenim, s postupnym rozsvecenim, s jednim nebo dvema rele a s "bezpecnostni zalohou" pokud nekomu problikava kontrolka tlaku oleje.

A ted k dennim svetlometum. Zkuste se prosim poohlednout u Vas v prodejnach zda mate moznost koupit parkovaci zarovicku tohoto typu : Autožárovka MINIXEN 12V, 6W, patice: W2.1x9.5d.
Jedna se o naprosto stejne provedeni co mame v autech ale o xenonku. Melo by to vice svitit a mozna by to jako denni svetlomety slo pouzit. Chci to vyzkouset ale u nas v UH jsem ji nikde nesehnal. Stoji okolo 70,- . Tady je odkaz na xenon provedeni [www.e-light.cz]
a tady na normalni [www.e-light.cz]
V nacrtku si muzete porovnat, ze se jedna o naprosto stejne rozmery. Jen nevim zda to nebude vice topit a aby nesla do haje patice nebo parabola svetla ?



Příspěvek upraven (21. 04. 2006 14:43)

Re: Automat. rožínání světel
Autor: Celerak (IP zapsáno)
Datum: 21.04.2006 15:27

já mám automat. rožínání světel v autě - kadett - dodělaný, jsou to jen dvě relé a pár drátků, cena materiálu do 500,- smiling smiley a je to chráněno přes kontrolku dobíjení - tzn, že dokud nezhasne dobíjení, tak svítí jen parkovací světla, po zhasnutí kontrolky dobíjení se rožnou hlavní světla. mám tam i vypínač abych to mohl vyřadit a světla si zapínat opět pouze pomocí normálního vypínače smiling smiley

k denním světlům - je to zajímavá věc,třeba časem winking smiley

Re: Automat. rožínání světel
Autor: Petr A-C C14NZ (IP zapsáno)
Datum: 02.05.2006 11:18

Nezkousel jste nekdo koupit tu zarovicku MINIXEN ? Ja ji stale nemuzu u nas sehnat a postovne 136,- se me zrovna davat za zarovku za 70,- davat nechce. Celodenni sviceni se blizi ....

Re: Automat. rožínání světel
Autor: Pavel J (IP zapsáno)
Datum: 03.05.2006 16:38

Nemáte někdo "SEVERSKÉ" relé na autom. rozsvicení světel do Kadetta na okopírování? Je na něj pozice v poj. skříňce, a kdyby se jich udělalo víc kusů vyšlo by to na pár Kč a osazení by bylo jednoduché jako výměna cyklovače. A nic by se nemuselo vymejšlet (včetně plošného spoje).

Re: Automat. rožínání světel
Autor: jp1 (IP zapsáno)
Datum: 06.05.2006 11:19

taky by mě to zajímalo na toho kadetta, ta doba svícení se blíží :-)

Re: Automat. rožínání světel
Autor: tondah (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2006 19:00

Velice zajimavý nápad. Budu se po tomto relé pídit. Víš o něm něco bližšího?

Re: Automat. rožínání světel
Autor: kato (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2006 06:46

ahoj všichni mam Astru G nově a mám zájem o spínač světel můžete mi někdo pomoci.Dík Kato

Re: Automat. rožínání světel
Autor: Luďa TC4EE1 (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2006 21:45

hojte oplaci nevite kde je konektor K1 u G nebo nějaka příprava pro dodatečnou montaž automatiky světel

Re: Automat. rožínání světel
Autor: Ostík (IP zapsáno)
Datum: 19.07.2006 10:04

Ahoj měl bych zájem o schéma zapojení autom.rozvěc.světel se spožděním mám Opel Astra Caravan G 2.0 Di 16v R.V. 1998 Jestli je to k mání tak díky.

Re: Automat. rožínání světel
Autor: popek (IP zapsáno)
Datum: 19.07.2006 19:13

ja to rele koupil u Zralyho astraF 1300.- a mam klid je to sice drahy ale origo tim se utěšuju

Re: Automat. rozžínání světel
Autor: JAVI (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2006 23:25

Tak jsem si vyrobil tu automatiku na světla a nemůžu vyjít z údivu. Jsem z toho na větvi :-) Bez jakéhokoli zásahu do auta a ono to funguje jak má. Stačilo jen těch 6 fastonů (samců) zastrkat do konektoru pod volantem.
Mám tu jen pár rad:
a) Pojistku na pozici 27 není nutné dávat, protože napětí přes ní je přivedeno na konektor č.6, který se nepoužívá. Relátka a pak i světla jsou napájený z přímo z červeného drátu z konektoru č.1
b) já jsem použil auťácký relátka co snesou 35 Ampér (viz obr. a prodává je třeba GM elektronic). Stojí jen po třiceti korunách.
c) v původním schematu je doděláváno jedno relátko mimo desku pro odpojení tohoto domečku plného relátek. Já jsem ho nahradil tranzistorem, třema diodama a dvěma odporama. Je to levnější, menší a spolehlivější.
Celá elektronika se mi pak vešla do krabičky 7,5 x 5 x 3 cm z které kouká šest drátů. Sehnat na konec konektor, tak se výrobou snad začnu živit :-)

Přílohy: schema.jpg (111.4KB)   relekrabka.jpg (93.2KB)  
Jdi na stránku: 1234567Následující
Aktuální stránka: 1 z 7


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Připojit soubor
  • Můžete připojovat soubory následujících typů: jpg, gif, bmp, pdf
  • Soubor nesmí být větší než 600KB
  • k tomuto příspěvku může být připojeno ještě 3 soubor(ů|y)
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 **    **  **      **  **     **  ********   ******** 
  **  **   **  **  **  **     **  **     **  **    ** 
   ****    **  **  **  **     **  **     **      **   
    **     **  **  **  *********  **     **     **    
    **     **  **  **  **     **  **     **    **     
    **     **  **  **  **     **  **     **    **     
    **      ***  ***   **     **  ********     **     
Powered by Phorum.