www.kadett.cz    www.opelastra.cz
Než zadáte dotaz do technické poradny, ujistěte se, že jste si přečetli FAQ - ČASTO KLADENÉ DOTAZY.

* Toto fórum slouží jako technická poradna pro vozy OPEL, pro jiné příspěvky použijte debatu.
* Než se na něco zeptáte, projděte si návody a články na stránkách, nebo použijte vyhledávání tady ve fóru! Spousta problémů se zde už několikrát řešilo.
* Uvádějte u příspěvků typ auta (Astra, Kadett) a označení motoru (C16NZ,C20NE, atd...).
* Adminem tohoto fóra je Standa. Moderátoři: Brouček, Vendys.
3. Elektrika :  Technická poradna   ECU, osvětlení, přístrojová deska, čidla 
Jdi na stránku: 12345678Následující
Aktuální stránka: 1 z 8
dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Aleš (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2005 20:23

Prosím o radu, mám (krátce, cca 2 měsíce) Astra 1.7TD r.v.96 a následující problém : auto nedobíjí a zároveň přestal fungovat otáčkoměr, má toto spojitost ? Alternátor a dobíjecí relátko po demontáži a odzkoušení se jeví v pořádku, po namontování zpět do auta ale závada trvá. Máte s podobným problémem někdo z vás zkušenosti ?


díky.
Aleš

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2005 20:32

Spojitost to ma, protoze impulsy pro otackmer jsou u dieselovych motoru brany z alternatoru.
To ze to nedobiji muze byt treba prasklou kontrolkou dobijeni, pres kterou je alternator buzenej, nebo spatnej kontakt na konektoru pro buzeni.
Podotykam ze tohle jsou zkusenosti z kadetta, ale predpokladam ze u Astry to bude ve velky vetsine stejny.

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: dusan (IP zapsáno)
Datum: 06.06.2005 06:38

Len tak pre zauijimavost. Kamos kupil Citroen Xsara 1,9D. Chlapik v bazare ho nastartoval s pomocnou baterkou, no co hovorime si, ze uz dlho stal. Pochodili sme cca 5 km. Nefungoval otackomer, rucicka bola uplne pretocena az na nule, ale z opacnej strany zadrziavacieho kolika. Xlapik na to ze bude asi vtahu nejaka pruzinka co ho ma vracat. Tak sme to zdoxli a chceli nastartovat. Ani kontrolky sa nerozsvietili. Nebudem popisovat ako ma chcel xlapik presvedcit, ze to je v pohode, ze treba iba tu baterku dobit yawning smiley)) . Povedali sme mu ze bud nova baterka, alebo maju smolu. Aj nova baterka bola a cuduj sa svete aj otackomer zrazu siel.

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Fukín (IP zapsáno)
Datum: 06.06.2005 10:33

Astra s motorem Isuzu má opravdu otáčkoměr a nejenom otáčkoměr poháněnej z alternátoru. Na alternátoru je i podtlaková pumpa na posilovač brzd. Na druhé Astre s německým motorem otáčkoměr nemám,tak tam nevím,kde je snímač otáček. Podle mé zkušenosti,v chytré knížce je při opravě motoru nějaký popis a u toho vždy,že motor Tc4EE1 to má jinak. I když je to pořád GM,tak prostě motor isuzu je úplně ale úplně jinej než Němec.

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: pi (IP zapsáno)
Datum: 06.06.2005 18:41

Mam astru 1.7 TD r. v. 94 a mal som podobny problem. Prestaval fungovat otackomer a snim aj dobijanie. V servise na to nevedeli prist, pretoze vraj z 10 nastartovani to fungovalo pri 7. Niekolkokrat som skoncil s vybitou baterkou. Nakoniec mi ukazali nejaku suciastku z alternatora cca 3-4 cm priemer, ktoru vraj museli vymenit.

Najnovsie mam ale dalsi problem ktory neviem ci nesuvisi s predchadzajucim. Zacal mi otackomer strasne poskakovat a po case prestal a ukazuje normalne, ale na pristrojovej doske mi stale svieti bateria. Skusal som merat bateriu a dobijanie funguje a mozem normalne jazdit. Neviete co stym moze byt ?


Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: medvydek (IP zapsáno)
Datum: 07.06.2005 20:36

Omeril bych si zda jde jak je zezadu na Alternatoru nekolik dratu na drat s oznacenim D+ Stava po nastartovani motoru.Pri Stoplem motoru by mel byt tenhle drat(D+)jakoby ukostren(- pol)-tohle je tzv.buzeni alternatoru,jak jiz bylo zmineno.



Opel Astra Caravan 1,6i X 16 SZ r.v.1994

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: tadanda (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2005 11:43

servus kuciii
mam podobnej/stejnej problem...v nedeli sem vyjel...po chvili sem si vsimnul ze nebezi otackomer (fajn - asi nekde spatnej kontakt...) po dalsich par kilometrech se rozvistila kontrolka ABS po dalsim kilometru airbagy a po dalsim zaclo blikat dobijeni...a uz mi bylo uplne jasny ze se neco s..e! zastavil sem a uz sem to samo o sobe nenatocil (baterka nadoraz). dojet zbejvajicich 60 kilaku mi trvalo asi 5 hodin...jak tady ted nebudu rozvadet...
prosim nemate naky knou-hou jak co nejefektivnejs prijit na zavadu = co a v jakym sledu zkoumat ... nebo je snad nejefektivnejsi altik rovnou vyndat a donest ho manikovi co umi?
jeste snad poznamka...kdyz se hejbalo se svorkama na baterce (hlavne +), resp. dyz sem se napichoval kabelama na jiny auto tak ten +kontakt docela festove zajiskril i kdyz byl vytazenej klic...to asi taky neco naznacuje...ale co?!
nebo jinak: zkontroluju kabliky a kdyz budou ok tak pak uz altik vyndat nebo je jeste nejakej mezikrok?
a ta "kontrolka dobijeni pres kterou je altik buzenej" jak pise Standa a ta "suciastka z altiku 3-4 cm priemer" jak pise PI je jedno to samy? to je naka ta dioda na altiku co se stary vo dobijeni apod.???
dyz tak dik za radu a at to frci
TDD
(astra caravan (97) 1,7 tds)


Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Aleš (IP zapsáno)
Datum: 27.06.2005 14:30

... problém (první příspěvek) je vyřešen - repase alternátoru (regulátor a diodový blok), už to chodí jak má, i otáčkoměr.


Aleš

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: maxmin_ (IP zapsáno)
Datum: 01.07.2005 20:12

Na kolik vyjde taková repase alternátoru?

Mám TDS motor isuzu. K alternátoru mám dodatečně přimontovaný regulátor napětí (nějaký magnoton). Ten se mi pokazil, když jsem ten regulátor odpojil, tak logicky s nárustem otáček roste i napětí. Otáčkoměr mi už od doby kdy jsem koupil auto ukazoval 2x více otáček.

Vypadá to, že než jsem to auto koupil odešly nějaké dioda na můstku -> 2x více otáček a taky odešel regulátor, proto tam dobastlili nějaký ten magnoton, který mi teď stejně odešel.

Na kolik by asi přišla oprava můstku a regulátoru?

A nebo nedávaly se do aster i alternátory, které mají regulátor mimo alternátor? Kde by se dal sehnat nějaký externí regulátor a za kolik?

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: jirkaaa (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2005 18:53

Jak víš že je v <> altík ??Mě se stalo to samý ....viz.i pro první příspěvek ,otáčkoměrem to začlo, lítal si tam jak chtěl ...mno dokuckal jsme se za deště ,takže stěrače,světla do servisu kde maník chvíli přemýšlel,pak natáhl novej kostříci kabel od altíku a je pokoj smiling smiley

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Pepa (IP zapsáno)
Datum: 21.02.2006 13:20

Bohužel to souvislost má, otáčkoměr je závislý na otáčkách alternátoru, je totiž elektrický.. pokud ti to přestalo dobíjet, tak pravděpodobně je poškozený alternátor.. nový stojí okolo 15000,- kč, z autovrakoviště tak kolem 6500,- kč.. tedy se vyplatí jej nechat repasovat cca. 3000 kč. Jinak je třeba při koupi vozu s tímto počítat alternátory mají předpokládanou živostnost 5 let.. snad jsem tě potěšil ..

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Isuzu (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2006 14:06

Repase alternátoru 3900.- Kč v loni se mi stala tato příhoda odešel diodový můstek jen co jsem sháněl novej/starej altík tak pozor jsou dvě verze na Motor Isuzu je tam totiž ta pumpa jak píše Fukín a každá je jiná já mám verzi Hitashi

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2006 15:30

6500 Kc za altro z vrakarny je docela blbost, nemyslis???
Realna cena je max. 2000 Kc.

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Aleš (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2006 15:35


Já jsem obvolal a objezdil několik vrakovišť a všude byla cena alternátoru cca od 5000,- do 6500,- a nikde ho navíc neměli. Tak jsem to nechal repasovat.

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Isuzu (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2006 18:09

To Standa: Fakt nekecá stojej kolem šestky a hlavně nejsou mě taky nezbylo nic než repase

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Standa (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2006 18:13

Ty jo to je peklo, ted sem se vsim ze jde o altra na diesely, tak tam se o cenu hadat nebudu, ale na benzinaky se tady skutecne ceny pohybujou do max. 2000Kc....

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Rorr (IP zapsáno)
Datum: 16.03.2006 23:24

Jojo, přesně tak,nemám sice diesel, ale C20NE, jednou jsem taky tak vesele drandil s rozsvicenyma svetlama a zapnutým zadním vyhřívaním skel a najednou kukám, že jsem bez šťávy, dojel jsem na chatu bez světel, a až tam zjistl, že se za ty roky přežužlalo to kostřící lanko. Od té doby alternátor zas alternuje :-)
zdar

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: max (IP zapsáno)
Datum: 16.03.2006 23:35

chtěl sem se optat...může mít u mě vliv nedobíjení baterky a následně její KO k tomu že nefunguje otáčkoměr a palivoměr?je to kadet motor C14NZ 91rok

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: bobous (IP zapsáno)
Datum: 15.06.2007 09:44

hoši je možny že mi an motoru C16NZ ukazuje otačkoměr 1100 kvuli chybě na alternatoru? měl jsem předtim cca.800 na volnoběhu jenže jsem měl KO žarovky na přistrojvce tak jsem ji vyndal vyměnil žarovky a shodou okolnosti jsem byl pak na 1100...tak ted nevim jestli jsem neco neudělal s otačkoměrem nebo je fakt altik nahranej a tak blbne i otačkoměr...

Re: dobíjení / alternátor / otáčkoměr
Autor: Gizmo_CZ (IP zapsáno)
Datum: 15.06.2007 11:58

A kolik ti dává V??? A jaký altík tam máš? typ!

.



Opel Astra F Caravan X17DTL r.v.95


Promiň jsem "chudší duchem" pomalu mě to myslí. :-)

Jdi na stránku: 12345678Následující
Aktuální stránka: 1 z 8


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Smileys
...
(loading smileys)
Spam prevence:
Prosím, opište tento kód. Toto opatření slouží k blokování automatických robotů, které vkládají spam (nevyžádané reklamy).
 ********  **          *******   **     **  ********  
 **        **    **   **     **   **   **   **     ** 
 **        **    **   **     **    ** **    **     ** 
 ******    **    **    ********     ***     ********  
 **        *********         **    ** **    **        
 **              **   **     **   **   **   **        
 ********        **    *******   **     **  **        
Powered by Phorum.